37.tajskie szaszłyki z ryby i makaron ryżowy z warzywami

37.tajskie szaszłyki z ryby i makaron ryżowy z warzywami
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.37)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Szaszłyki z ryby
1 łyżka oleju roślinnego
3 łyżki zielonej pasty curry
125 ml mleka kokosowego
1 łyżka posiekanej natki kolendry
1 łyżka sosu rybnego
sok z 1 limonki
500 g ryby (łosoś, tuńczyk, żabnica, miecznik)
8 plastrów świeżego ananasa (o grubości 1 cm)
24 liście tajskiej bazylii lub mięty
olej roślinny

Makaron z warzywami
225 g płaskiego makaronu ryżowego
2 łyżki oleju arachidowego lub innego roślinnego
50 g szalotek
4 małe dymki
3 czerwone papryczki chilli (ew. zielone, jeśli danie ma być ostrzejsze)
3 łyżki grubo posiekanego czosnku
1 łyżka cukru
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka chińskiego wina ryżowego (Shaoxing) lub wytrawnego sherry
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka soku z limonki
garść natki kolendry
3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych


Szaszłyki z ryby
Zmieszać w rondlu olej i pastę curry. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu 1 – 2 minuty. Wlać mleko kokosowe, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować aż mieszanina nieco zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać kolendrę, sos rybny i sok z limonki i wymieszać. Pokroić rybę w dużą kostkę i włożyć do miski. Dodać przygotowaną marynatę kokosową, wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Namoczyć w wodzie 8 patyczków do szaszłyków. Ananas obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Nabić na patyczki kostki ryby, przekładając ananasem i bazylią/miętą. Posmarować patelnię grillową olejem i mocno rozgrzać. Położyć szaszłyki i smażyć po 2 minuty z każdej strony, smarując marynatą (na początku poruszać szaszłyki, żeby nie przywarły).

Makaron z warzywami
Włożyć makaron do miski i zalać gorącą wodą. Odstawić na 25 minut, aż makaron stanie się „al dente”. Odcedzić. Szalotki obrać i drobno posiekać. Dymki pokroić ukośnie w plasterki. Papryczki oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski. Rozgrzać mocno wok i wlać olej. Gdy olej będzie gorący wrzucić szalotki, dymkę, chilli i czosnek i smażyć 1 minutę potrząsając patelnią. Wsypać cukier, wlać sos sojowy i ostrygowy, wino i sos rybny. Smażyć potrząsając patelnią kolejną minutę. Wrzucić makaron ryżowy i wymieszać, smażyć potrząsając patelnią 1 – 2 minuty. Grubo posiekać kolendrę, posypać makaron, skropić sokiem z limonki i wymieszać, potrząsając patelnią. Rozłożyć makaron na talerze, na wierzch położyć po 2 szaszłyki, posypać orzeszkami ziemnymi (można pominąć) i podawać.

© Antony Worral Thompson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA