09.żeberka pięć smaków
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dania głównego750 g żeberek wieprzowych
600 ml oleju z orzechów arachidowych
Składniki marynaty
1 łyżka stołowa wina ryżowego shaoxing lub wytrawnej sherry
1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa chińskiego, czarnego octu z ryżu lub cydru
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
Składniki sosu
2 łyżki stołowe drobno posiekanego czosnku
2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
3 łyżki stołowe drobno posiekanej dymki
3 łyżki stołowe cukru kryształu
3 łyżki stołowe wina ryżowego shaoxing lub wytrawnej sherry
150 ml wywaru drobiowego
1 ½ łyżki stołowej jasnego sosu sojowego
2 łyżki stołowe suszonej, zmielonej skórki pomarańczowej
85 ml chińskiego, czarnego octu z ryżu lub cydru
Przygotowanie
Poprosić rzeźnika, żeby podzielił żeberka na kawałki 7,5 cm długości. Można to zrobić samemu ostrym tasakiem, który przecina kości. Wymieszać składniki marynaty w misce i marynować żeberka 25 minut w temperaturze pokojowej. Wyjąć łyżką cedzakową. Rozgrzać olej we frytkownicy lub woku. Gdy jest bardzo gorący i lekko dymi, smażyć porcjami żeberka na brązowo. Każdą porcję osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. (Olej należy wystudzić i przecedzić przez papierowy filtr, jeżeli chcemy go użyć ponownie do smażenia wieprzowiny.) Składniki sosu umieścić w czystym woku lub na patelni. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Dodać żeberka, przykryć i dusić na małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolać nieco wody, aby mięso nie wyschło. Zdjąć z wierzchu tłuszcz, przełożyć na ogrzany półmisek i natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W