09.bożonarodzeniowy sos żurawinowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki450 g świeżych żurawin
300 ml porto ruby
115g cukru
125 soku pomarańczowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka mielonej gorczycy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta zmielonych goździków
75g rodzynków sułtańskich
55g płatków migdałowych
1 łyżka stołowa skórki startej z pomarańczy
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
sól
Przygotowanie
Do rondla wrzucić żurawiny i cukier, wlać porto i sok pomarańczowy. Gotować kilka minut na średnim ogniu, aż owoce zaczną pękać. Wymieszać mąkę, gorczycę, sok cytrynowy i goździki z wodą na gładką masę, dodać do owoców, wymieszać. Dorzucić bakalie, skórkę pomarańczową i cytrynową. Gotować 5 minut, doprawić i schłodzić. Podawać z bożonarodzeniowym indykiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia brytyjska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W