07.tajskie zielone curry z kurczaka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki220 g podudzi kurczaka pokrojonych w plasterki
garść świeżej bazylii
3 czerwone chilli pokrojone w cienkie plasterki
2 ½ łyżki stołowej sosu rybnego
250 ml gęstego mleka kokosowego
3 listki młodej limonki kafir
8 młodych kolb kukurydzy (dowolnie)
625 ml mleka kokosowego
Składniki zielonej pasty curry
duża szczypta soli
12 ziaren białego pieprzu
¾ łyżeczki ziaren kolendry
¼ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
1 ½ łyżeczki prażonej pasty krewetkowej (dowolnie)
4 łyżki stołowe chilli bird’s eye
1 łyżka stołowa galangalu
1 łyżka stołowa skórki z limonek kafir lub zwykłych limonek
2 łyżki stołowe posiekanej trawy cytrynowej
2 łyżki stołowe umytych korzeni lub łodyg kolendry
3 łyżki stołowe szalotek
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki stołowe posiekanego czosnku
Przygotowanie
Uprażyć na suchej patelni sól, ziarna białego pieprzu, kolendry i kminu rzymskiego, potem zmiksować w młynku. Dodać pozostałe składniki pasty i zmiksować. Na patelnię wylać zagęszczone mleko kokosowe, zagotować, aż się zwarzy. Dodać 3 łyżki stołowe pasty. Uważać, żeby sos nie był za ostry. Smażyć, mieszając. Można nieco dosłodzić. Dodać mięso, smażyć mieszając. Wlać mleko kokosowe i sos rybny. Gotować. Gdy mięso będzie miękkie, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Przybrać liśćmi limonki, papryczkami chilli i liśćmi bazylii.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W