Artykuły
Zjawiska
Arizona - nowy region winiarski USA
Arizona to stan znany głównie z Wielkiego Kanionu, wysokich temperatur oraz półpustynnych i skalistych terenów. Mało kto wie, że...
Czytaj więcejCarving
Melony, arbuzy, papaja, a nawet buraki czy też jabłka mogą służyć nie tylko jako smakowita i zdrowa przekąska, ale również jako ozdoba. Jak to...
Czytaj więcejDiety na wiosnę
Wiosna to czas, gdy staramy się zgubić dodatkowe kilogramy i odzyskać szczupłą sylwetkę. To doskonały moment, aby zmienić sposób odżywiania na...
Czytaj więcejDzieci i zdrowe odżywianie
Słodkie napoje, ciasteczka, batoniki, to w wielu przypadkach główne produkty jakimi żywią się dzieci w ciągu dnia. Gdzie miejsce na witaminy i...
Czytaj więcejDzika kuchnia
Żyjemy w czasach, w których dostęp do żywności jest tak prosty, że zupełnie nieświadomie, kupujemy setki produktów, a później r&o...
Czytaj więcejEwolucja smaku
Smak to jeden z pięciu zmysłów, w jakie wyposażony został człowiek. Dzięki niemu potrafimy określić smaki wielu potraw, wybrać te, które...
Czytaj więcejFałszowanie żywności
Czy robiąc zakupy mamy pewność, co kupujemy? Czy wiemy, jak czytać etykiety na produktach i czy o tym pamiętamy? Czy w dobie wzmożonej walki o jakość...
Czytaj więcejFoodpairing
Skąd wiadomo, jak dobierać poszczególne składniki potraw, nawet te pozornie niepasujące do siebie, aby stworzyć danie doskonałe? Pasjonaci i zn...
Czytaj więcejFreeganizm - ratunek dla marnowanej żywności
Z danych statystycznych wynika, że Polska znajduje się w czołówce krajów marnujących największe ilości jedzenia. Obecnie szacuje się, że...
Czytaj więcejFumiko Kono
Miała wieść życie typowej japońskiej kobiety, pielęgnującej tradycję i dom. Jednak wybrała dla siebie inną drogę, którą podąża z niesłabnącym z...
Czytaj więcejGinące zawody i tradycja
Garncarz, zbieracz jagód, bartnik - zawody zapomniane, ale jakże cenne ze względu na swoją historię oraz ludyczny artyzm. Na wsiach, ale r&oacu...
Czytaj więcejGrzybobranie
Dla wielu z nas zbieranie grzybów to wielka przyjemność, a nawet pasja. Latem i jesienią grzybiarze ruszają na podbój lasów, aby...
Czytaj więcejGwiazdozbiór Michelina
Co roku szefowie wielu luksusowych hoteli i restauracji czekają na to szczególne wyróżnienie. Wielkim zaszczytem jest znalezienie się wś...
Czytaj więcejJean-Francois Piege
Pracował w kuchniach słynnych restauracji. Hotelową kuchnię wykwintną poznawał jako kuchcik w hotelu Crillon we Francji, a później po wielu lat...
Czytaj więcejJedzenie a nastrój
Jedzenie, najważniejsza czynność życiowa. Bez niego organizmy żywe nie mogłyby funkcjonować. Dla wielu jedzenie to także nieopisana przyjemność, rytua...
Czytaj więcejJedzenie arystokratów
Od dawien dawna wiadomo, że jedzenie serwowane na dworach wysoko urodzonych wyznaczało ścieżki dobrego smaku i mody na poszczególne dania. Wykw...
Czytaj więcejJulia Child i jej rewolucja
„Bardzo ważne w gotowaniu jest kosztować i jeszcze raz kosztować! Są tacy, którzy nie próbują i dziwią się, że danie nie jest sm...
Czytaj więcejKarnawałowe szaleństwo
Karnawał to czas zabawy, tańców i wielkiego ucztowania, balów maskowych, parad i kuligów. W tradycji rzymskokatolickiej karnawał...
Czytaj więcej