Artykuły

Zjawiska

zjawiska

Złe nawyki żywieniowe

Według badań przeprowadzonych w lipcu i sierpniu 2008 roku przez TNS OBOP, aż 46% Polaków cierpi na nadwagę i otyłość, a 3% na niedowagę. Te li...

Czytaj więcej
zjawiska

Żywnościokilometry

Truskawki z Chin, zboże z Argentyny, soja z Brazylii… Liczba żwynościokilometrów - bo tak określa się odległość, jaką pokonuje żywność,...

Czytaj więcej
zjawiska

Żywność lokalna kontra żywność masowa

Rewolucja przemysłowa rozpoczęta w XIX wieku miała być początkiem postępu, a także powszechnego dostępu do wszelkich dóbr, czasami aż w nadmiar...

Czytaj więcej
zjawiska

Żywność genetycznie modyfikowana

Temat ten budzi w dzisiejszych czasach dużo kontrowersji. Ma tylu przeciwników co zwolenników. Ci pierwsi boją się o środowisko i protes...

Czytaj więcej
zjawiska

Życie w stylu eko

Ekologia i dbałość o zagrożone środowisko, globalne ocieplenie i zatrucie powietrza to temat niezwykle popularny w XXI wieku. Jest on na tyle ciekawym...

Czytaj więcej
zjawiska

Zawód: szef kuchni

Niektórzy mówią, że znakiem rozpoznawczym dobrej restauracji jest doskonałe jedzenie. To prawda. Jednak ktoś te przysmaki musi wymyślić,...

Czytaj więcej
zjawiska

Zawód: restaurator - upadki i wzloty

Mieszkańcy dużych miast coraz częściej odwiedzają restauracje i jadają poza domem – także w naszym kraju. Dzięki temu trendowi - restauracje, ba...

Czytaj więcej
zjawiska

Zawód: krytyk kulinarny

Krytyk kulinarny bądź recenzent restauracji to zawód szanowany w krajach wielkich kuchni i wielkich mistrzów, a w Polsce raczej traktowa...

Czytaj więcej
zjawiska

Woda na wagę złota

Bez wody nie ma życia. Potrzebują jej wszystkie rośliny i zwierzęta, jedne więcej, inne mniej. Bez tej bezwonnej i bezbarwnej cieczy organizm ludzki n...

Czytaj więcej
zjawiska

Wiosenny detoks

Nadchodząca wiosna to czas, gdy staramy się zgubić dodatkowe kilogramy i odzyskać szczupłą sylwetkę. To również czas na wiosenne porządki nie t...

Czytaj więcej
zjawiska

Wigilia wegetariańska

Tradycyjna polska wigilia to rzekomo uczta bezmięsna. Na stołach pojawiają się pierogi, uszka z grzybami, kutia, a obok nich szczupak w galarecie, śle...

Czytaj więcej
zjawiska

Wigilia - tradycja czy nowoczesność?

Karp czy łosoś? Barszcz czerwony, a może postny krem warzywny z dodatkiem ravioli? Coraz częściej eksperymentujemy podczas przygotowywania kolacji w...

Czytaj więcej
zjawiska

Wielkie grillowanie

Słoneczna pogoda i długie, ciepłe dni sprzyjają spotkaniom pod gołym niebem w miłym towarzystwie i przy smacznych potrawach. Coraz częściej czuć zapac...

Czytaj więcej
zjawiska

Wielkanoc w Kuchni+

Zbliża się Wielkanoc, która w tym roku przypada 22 kwietnia. Z tej okazji Kuchnia+ przygotowała programy z propozycjami potraw na świąteczne st...

Czytaj więcej
zjawiska

Wielkanoc dawniej

Na sześciu misach srebrnych, roboty wspaniałej były mięsiwa wędzone wieprzowe. Na drugich sześciu było dwoje prosiąt okrąglutkich, kiełbasy najmniej p...

Czytaj więcej
zjawiska

W obronie drobiu

Od lat największe proekologiczne organizacje zachęcają do ochrony naszego środowiska i żyjących w nim stworzeń. Powstaje coraz więcej programów...

Czytaj więcej
zjawiska

Tłusty czwartek

Tłusty Czwartek to ostatni czwartek, podczas którego Polacy objadają się do syta pączkami i faworkami, aby później pościć aż do świąt Wi...

Czytaj więcej
zjawiska

Terra Madre

W dobie wzmożonej konsumpcji, genetycznie modyfikowanej żywności oraz mody na fast foody powstała potrzeba stworzenia alternatywnego ruchu walczącego...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA