Artykuły
Wyniki wyszukiwania
Złe nawyki żywieniowe
Według badań przeprowadzonych w lipcu i sierpniu 2008 roku przez TNS OBOP, aż 46% Polaków cierpi na nadwagę i otyłość, a 3% na niedowagę. Te li...
Czytaj więcejŻywność ekologiczna
Ekologia należy do najpopularniejszych i najprężniej rozwijających się nauk. Coraz więcej ludzi chce mieszkać, pracować, podróżować, kupować i...
Czytaj więcejŻywność lokalna kontra żywność masowa
Rewolucja przemysłowa rozpoczęta w XIX wieku miała być początkiem postępu, a także powszechnego dostępu do wszelkich dóbr, czasami aż w nadmiar...
Czytaj więcejGwiazdozbiór Michelina
Co roku szefowie wielu luksusowych hoteli i restauracji czekają na to szczególne wyróżnienie. Wielkim zaszczytem jest znalezienie się wś...
Czytaj więcejWigilia wegetariańska
Tradycyjna polska wigilia to rzekomo uczta bezmięsna. Na stołach pojawiają się pierogi, uszka z grzybami, kutia, a obok nich szczupak w galarecie, śle...
Czytaj więcejSprawiedliwy Handel
Od lat prawa drobnych producentów oraz pracowników z Afryki, Azji i Ameryki Południowej nie są respektowane. Za swoją ciężką pracę w trudnych warunkac...
Czytaj więcejPrzemysł bananowy
Przez wieki był znany tylko mieszkańcom krain, w których dojrzewał. Z czasem stał się atrakcyjnym towarem eksportowym. Ze względu na swoją egzo...
Czytaj więcejZawód: szef kuchni
Niektórzy mówią, że znakiem rozpoznawczym dobrej restauracji jest doskonałe jedzenie. To prawda. Jednak ktoś te przysmaki musi wymyślić,...
Czytaj więcejMistrzostwa kulinarne - najlepsze potrawy mistrzów kuchni
Konkursy i wszelkiego rodzaju zawody na stałe są wpisane w dzieje ludzkości. Konkurujemy od wieków w różnych dziedzinach życia. Walczymy...
Czytaj więcejWoda i jej znaczenie
Nadeszła fala upałów. Marzymy teraz o wakacjach nad morzem… albo kąpieli w chłodnym jeziorze… lub choćby o zimnym prysznicu i uga...
Czytaj więcejWino
Wino - trunek niezwykle wykwintny i cieszący się uznaniem od starożytności. Spożywany był przez faraonów, a dzban z winem przedstawiano na egip...
Czytaj więcejKuchnia Alaski
Alaska kojarzy się z surowym klimatem oraz dziką, dziewiczą przyrodą. Tutejsze warunki naturalne determinują nie tylko styl życia mieszkańców,...
Czytaj więcejJulia Child i jej rewolucja
„Bardzo ważne w gotowaniu jest kosztować i jeszcze raz kosztować! Są tacy, którzy nie próbują i dziwią się, że danie nie jest sm...
Czytaj więcejNajostrzejsze przyprawy świata
Odkąd na świecie zapanowała moda na pikantną kuchnię meksykańską, tajską czy indyjską, nabraliśmy ochoty ma ostre smaki. Najostrzejsze odmiany paprycz...
Czytaj więcejŻycie w stylu eko
Ekologia i dbałość o zagrożone środowisko, globalne ocieplenie i zatrucie powietrza to temat niezwykle popularny w XXI wieku. Jest on na tyle ciekawym...
Czytaj więcejNietypowe przysmaki
Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do dań i składników typowych dla kuchni, na której zostaliśmy wychowani. Często nasza tolerancja smaku n...
Czytaj więcejKuchnia indyjska - Indie Zachodnie
Radżastan i Gudźarat to zdecydowanie najbardziej charakterystyczne stany na zachodzie. Regiony te są niezwykle malownicze i zdecydowanie odmienne kraj...
Czytaj więcejMąka - rodzaje i typy
Wszelkie ciasta, ciasteczka czy pieczywo nie istniałyby gdyby nie podstawowy składnik tych wypieków, a mianowicie mąka. Znana od setek lat, do...
Czytaj więcej