Artykuły
Wyniki wyszukiwania
Regiony winiarskie - świat
AUSTRALIA Uprawa i produkcja wina w Australii niezwykle prężnie się rozwija. Przeważają wypróbowane szczepy winorośli jak np. Cabernet Sauv...
Czytaj więcejRegiony winiarskie - Europa
WŁOCHY Jeden z najstarszych krajów, w których uprawia się winorośl, gdzie winnice rozciągają się od Sycylii aż po Piemont i Lombardię...
Czytaj więcejPrzekąski
Karnawał to czas hucznej zabawy i ucztowania, bali maskowych, ulicznych parad i pochodów. To także imprezy i spotkania w gronie znajomych, odby...
Czytaj więcejOwoce morza
W wielu krajach morskie stworzenia, po włosku zwane frutti di mare, przez setki lat były podstawą codziennej diety. Spożywało je zarówno posp&o...
Czytaj więcejKuchnia meksykańska
Kuchnia meksykańska kojarzy nam się z potrawami takimi jak tortilla, burritos i tacos. Te smaczne i popularne dania występują także w kuchni południa...
Czytaj więcejEwolucja smaku
Smak to jeden z pięciu zmysłów, w jakie wyposażony został człowiek. Dzięki niemu potrafimy określić smaki wielu potraw, wybrać te, które...
Czytaj więcejKuchnia wysp Morza Śródziemnego
Terminem „kuchnia śródziemnomorska” określa się kuchnie krajów położonych w obrębie basenu Morza Śródziemnego. Potraw...
Czytaj więcejKulinarne wakacje
Podróże fascynują wszystkich ciekawych świata. Podróżujemy, by poznać inne kultury, krajobrazy, architekturę, obyczaje, a także by zas...
Czytaj więcejPrzetwory owocowe i warzywne
Dawniej niemal każda dobra gospodyni, niezależnie od miejsca zamieszkania i statusu społecznego, musiała mieć spiżarnię, a w niej zapasy w postaci kon...
Czytaj więcejGroch i groszek
To pochodzące z rodziny bobowatych warzywo jest obecnie jednym z najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych warzyw strączkowych na świecie. Gro...
Czytaj więcejKuchnia bretońska
Na północno-zachodnim wybrzeżu Francji leży kraina oblewana z trzech stron wodami Atlantyku. To malownicza Bretania, która przyciąga rze...
Czytaj więcejNowa kuchnia brytyjska
Tradycyjna kuchnia brytyjska kojarzona jest ze smakami mało wyrazistymi i raczej nieatrakcyjnymi dla ludzkiego podniebienia. Black pudding, zielony gr...
Czytaj więcejSmutne życie świni
W związku z pogarszającymi się z roku na rok warunkami życia zwierząt, hodowanych masowo w celach konsumpcyjnych, powstaje coraz więcej organizacji wa...
Czytaj więcejPolskie sery zagrodowe
Rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz w programie "Przez dziurke od sera" odwiedza polskie gospodarstwa, w których prod...
Czytaj więcej