Artykuły
Wyniki wyszukiwania
Diety na wiosnę
Wiosna to czas, gdy staramy się zgubić dodatkowe kilogramy i odzyskać szczupłą sylwetkę. To doskonały moment, aby zmienić sposób odżywiania na...
Czytaj więcejSzampan
Zbliża się noc sylwestrowa, podczas której będziemy żegnać, mniej lub bardziej hucznie, Stary Rok oraz witać Nowy. Z pewnością nie zabraknie ws...
Czytaj więcejRodzaje chleba i historia pieczywa
Od tysięcy lat jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie człowieka. Jest ważnym symbolem religijnym, a także elementem tradyc...
Czytaj więcejKuchnia indyjska
W czasach, kiedy powstawały największe starożytne cywilizacje Egiptu, Mezopotamii i Chin, na Półwyspie Indyjskim rozwijała się Kultura Indusu....
Czytaj więcejKuchnia indyjska - Indie Południowe
Południe Indii oblewają wody Morza Arabskiego, Zatoki Bengalskiej i Oceanu Indyjskiego. W kuchni tego regionu dominują wiec ryby i owoce morza, a tute...
Czytaj więcejKuchnia polska
Przez niemal pół wieku kuchnia polska kojarzyła się głównie z daniami serwowanymi w PRL-owskich jadłodajniach, w których najchętn...
Czytaj więcejKuchnia grecka
Grecja to kraj, o niezwykle bogatej kulturze i sztuce. To co greccy klasycy stworzyli w architekturze, rzeźbie jak i literaturze miało swą kontynuację...
Czytaj więcejKuchnia francuska
Czerpią z niej najlepsi kucharze świata. Przez wieki europejskie dwory sprowadzały z Francji przepisy i mistrzów kuchni, aby ci dogadzali podni...
Czytaj więcejKuchnia brazylijska
Niezwykłe, niespotykane w Europie owoce, specyficzne dania będące połączeniem wpływów indiańskich, portugalskich i afrykańskich. To kwintesencj...
Czytaj więcejGinące zawody i tradycja
Garncarz, zbieracz jagód, bartnik - zawody zapomniane, ale jakże cenne ze względu na swoją historię oraz ludyczny artyzm. Na wsiach, ale r&oacu...
Czytaj więcejSlow food
Slow Food to ruch, który został zapoczątkowany we Włoszech, a obecnie ma swoje przedstawicielstwa na całym świecie. Głównym jego założen...
Czytaj więcejTerra Madre
W dobie wzmożonej konsumpcji, genetycznie modyfikowanej żywności oraz mody na fast foody powstała potrzeba stworzenia alternatywnego ruchu walczącego...
Czytaj więcejŻywnościokilometry
Truskawki z Chin, zboże z Argentyny, soja z Brazylii… Liczba żwynościokilometrów - bo tak określa się odległość, jaką pokonuje żywność,...
Czytaj więcejMakarony
Historia makaronu jest długa jak spaghetti i kręta jak fusilli. Do tej pory trwa bój o to, kto i kiedy jako pierwszy przyrządził makaronowe dan...
Czytaj więcejSery
Twardy pecorino, miękka mozzarella, kremowy camembert – ich nazwy i rodzaje, a także kraje i regiony, gdzie są produkowane, można wymieniać w ni...
Czytaj więcejWielkanoc w Kuchni+
Zbliża się Wielkanoc, która w tym roku przypada 22 kwietnia. Z tej okazji Kuchnia+ przygotowała programy z propozycjami potraw na świąteczne st...
Czytaj więcejKuchnia wietnamska
Kuchnia wietnamska to bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Spotkać w niej m...
Czytaj więcejZioła i przyprawy
Wiele wojen stoczono o te wspaniałe, aromatyczne rośliny. Na przestrzeni wieków w różnych zakątkach świata odkrywano nowe gatunki zi&oac...
Czytaj więcej