Artykuły
Wyniki wyszukiwania
Kuchnia Wielkiej Brytanii
Gotowany zielony groszek, smażone jajka na bekonie oraz sos miętowy do mięs - czyli umiarkowanie apetyczne kompozycje smakowe. Takie skojarzenia rodzą...
Czytaj więcejKuchnia czeska
Republika Czeska, podzielona na trzy regiony: Czechy (łac. Bochemia), Morawy i Śląsk Czeski, to kraj o bogatej historii, która jest zawarta tak...
Czytaj więcejKuchnia włoska
Kuchnia włoska należy do najbradziej znanych i lubianych kuchni świata. Dania takie jak pizza czy spaghetti jada się niemal we wszystkich zakątkach na...
Czytaj więcejWino
Wino - trunek niezwykle wykwintny i cieszący się uznaniem od starożytności. Spożywany był przez faraonów, a dzban z winem przedstawiano na egip...
Czytaj więcejKawa i jej tajniki
Wielu z nas trudno sobie wyobrazić dzień bez kawy. Ten aromatyczny i pobudzający zmysły napój ma długą i ciekawą historię, a także cenne dla...
Czytaj więcejBeaujolais Nouveau
Jak co roku, w trzeci czwartek miesiąca, w wielu restauracjach i winiarniach rozpocznie się wielka degustacja młodego i znanego już na całym świecie w...
Czytaj więcejKuchnia indyjska
W czasach, kiedy powstawały największe starożytne cywilizacje Egiptu, Mezopotamii i Chin, na Półwyspie Indyjskim rozwijała się Kultura Indusu....
Czytaj więcejSłodycze - desery, ciasta, czekoladki i pralinki
Wielu z nas nie potrafi oprzeć się łakociom w postaci ciast, ciasteczek i słodkich deserów. Bez takich produktów jak miód czy cuk...
Czytaj więcejKuchnia koreańska
Pikantne smaki, dania pieczołowicie przygotowywane z dbałością o kolorystykę i estetyczny wygląd, to wizytówka kuchni koreańskiej. Zachwyca ona...
Czytaj więcejCarving
Melony, arbuzy, papaja, a nawet buraki czy też jabłka mogą służyć nie tylko jako smakowita i zdrowa przekąska, ale również jako ozdoba. Jak to...
Czytaj więcejPrzepis na walentynki
Powiedzenie "przez żołądek do serca" powstało nie bez przyczyny. Smakowite jedzenie i wyborne trunki wprawiają nas w dobry nastrój i pobudzają...
Czytaj więcejTłusty czwartek
Tłusty Czwartek to ostatni czwartek, podczas którego Polacy objadają się do syta pączkami i faworkami, aby później pościć aż do świąt Wi...
Czytaj więcejSzkoły gotowania
Na całym świecie istnieje wiele szkół gotowania, poczynając od wielkich z długoletnią tradycją jak np. Le Cordon Bleu po nieduże, stworzone spe...
Czytaj więcejZioła i przyprawy
Wiele wojen stoczono o te wspaniałe, aromatyczne rośliny. Na przestrzeni wieków w różnych zakątkach świata odkrywano nowe gatunki zi&oac...
Czytaj więcejDiety na wiosnę
Wiosna to czas, gdy staramy się zgubić dodatkowe kilogramy i odzyskać szczupłą sylwetkę. To doskonały moment, aby zmienić sposób odżywiania na...
Czytaj więcejWielkanoc w Kuchni+
Zbliża się Wielkanoc, która w tym roku przypada 22 kwietnia. Z tej okazji Kuchnia+ przygotowała programy z propozycjami potraw na świąteczne st...
Czytaj więcejMaj miesiącem szparagów
Szparagi uchodzą za wykwintne warzywo, przez co nieczęsto goszczą na naszych stołach. To wielki błąd, ponieważ są źródłem wielu witamin i skład...
Czytaj więcejSlow food
Slow Food to ruch, który został zapoczątkowany we Włoszech, a obecnie ma swoje przedstawicielstwa na całym świecie. Głównym jego założen...
Czytaj więcej