Artykuły

Wyniki wyszukiwania

Produkty

Najostrzejsze przyprawy świata

Odkąd na świecie zapanowała moda na pikantną kuchnię meksykańską, tajską czy indyjską, nabraliśmy ochoty ma ostre smaki. Najostrzejsze odmiany paprycz...

Czytaj więcej
zjawiska

Julia Child i jej rewolucja

„Bardzo ważne w gotowaniu jest kosztować i jeszcze raz kosztować! Są tacy, którzy nie próbują i dziwią się, że danie nie jest sm...

Czytaj więcej
Kuchnie świata

Kuchnia Alaski

Alaska kojarzy się z surowym klimatem oraz dziką, dziewiczą przyrodą. Tutejsze warunki naturalne determinują nie tylko styl życia mieszkańców,...

Czytaj więcej
Produkty

Wino

Wino - trunek niezwykle wykwintny i cieszący się uznaniem od starożytności. Spożywany był przez faraonów, a dzban z winem przedstawiano na egip...

Czytaj więcej
Produkty

Woda i jej znaczenie

Nadeszła fala upałów. Marzymy teraz o wakacjach nad morzem… albo kąpieli w chłodnym jeziorze… lub choćby o zimnym prysznicu i uga...

Czytaj więcej
zjawiska

Mistrzostwa kulinarne - najlepsze potrawy mistrzów kuchni

Konkursy i wszelkiego rodzaju zawody na stałe są wpisane w dzieje ludzkości. Konkurujemy od wieków w różnych dziedzinach życia. Walczymy...

Czytaj więcej
zjawiska

Zawód: szef kuchni

Niektórzy mówią, że znakiem rozpoznawczym dobrej restauracji jest doskonałe jedzenie. To prawda. Jednak ktoś te przysmaki musi wymyślić,...

Czytaj więcej
zjawiska

Przemysł bananowy

Przez wieki był znany tylko mieszkańcom krain, w których dojrzewał. Z czasem stał się atrakcyjnym towarem eksportowym. Ze względu na swoją egzo...

Czytaj więcej
zjawiska

Sprawiedliwy Handel

Od lat prawa drobnych producentów oraz pracowników z Afryki, Azji i Ameryki Południowej nie są respektowane. Za swoją ciężką pracę w trudnych warunkac...

Czytaj więcej
zjawiska

Wigilia wegetariańska

Tradycyjna polska wigilia to rzekomo uczta bezmięsna. Na stołach pojawiają się pierogi, uszka z grzybami, kutia, a obok nich szczupak w galarecie, śle...

Czytaj więcej
zjawiska

Gwiazdozbiór Michelina

Co roku szefowie wielu luksusowych hoteli i restauracji czekają na to szczególne wyróżnienie. Wielkim zaszczytem jest znalezienie się wś...

Czytaj więcej
zjawiska

Żywność lokalna kontra żywność masowa

Rewolucja przemysłowa rozpoczęta w XIX wieku miała być początkiem postępu, a także powszechnego dostępu do wszelkich dóbr, czasami aż w nadmiar...

Czytaj więcej
Produkty

Żywność ekologiczna

Ekologia należy do najpopularniejszych i najprężniej rozwijających się nauk. Coraz więcej ludzi chce mieszkać, pracować, podróżować, kupować i...

Czytaj więcej
zjawiska

Złe nawyki żywieniowe

Według badań przeprowadzonych w lipcu i sierpniu 2008 roku przez TNS OBOP, aż 46% Polaków cierpi na nadwagę i otyłość, a 3% na niedowagę. Te li...

Czytaj więcej
zjawiska

Dzieci i zdrowe odżywianie

Słodkie napoje, ciasteczka, batoniki, to w wielu przypadkach główne produkty jakimi żywią się dzieci w ciągu dnia. Gdzie miejsce na witaminy i...

Czytaj więcej
zjawiska

Szkoły gotowania

Na całym świecie istnieje wiele szkół gotowania, poczynając od wielkich z długoletnią tradycją jak np. Le Cordon Bleu po nieduże, stworzone spe...

Czytaj więcej
zjawiska

Tłusty czwartek

Tłusty Czwartek to ostatni czwartek, podczas którego Polacy objadają się do syta pączkami i faworkami, aby później pościć aż do świąt Wi...

Czytaj więcej
Kuchnie świata

Kuchnia czeska

Republika Czeska, podzielona na trzy regiony: Czechy (łac. Bochemia), Morawy i Śląsk Czeski, to kraj o bogatej historii, która jest zawarta tak...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA