Zupa z ptaszkami i groszkiem w stylu Philippe’a
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 58)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
6 przepiórek
- 2 kg zielonego groszku w strąkach lub 1 kg bez strąków
- 70 gr. wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 4 ząbki świeżego czosnku (2 ząbki suszonego)
- 1 cebula
- 4 gałązki trybuli
- 4 gałązki kolendry
- 2 gałązki świeżego oregano
- 2 gałązki tymianku
- 150 ml śmietany
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 600 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oliwy
- 40 gr. masła
- 150 ml białego wina
- 2 - 3 łyżki koniaku
- Sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wyłuskaj zielony groszek. Oberwij liście z ziół i grubo posiekaj. Drobno posiekaj czosnek. Wymieszaj zioła i czosnek z solą oraz pieprzem. Nafaszeruj przepiórki tą mieszanką. Na końcu do każdej przepiórki włóż kostkę wędzonego boczku. Podgrzej bulion.
Nalej oliwy z oliwek do garnka i na dużym ogniu obsmaż przepiórki na złoty kolor. Gdy przepiórki już będą złote, wyjmij je. Włóż do garnka posiekaną cebulę, zeszklij ją i dodaj resztę boczku. Dołóż przepiórki. Podlej niepełną łyżką wazową gorącego bulionu, żeby rozpuścić soki. Wlej koniak i podpal. Dodaj białe wino i duś przez 5 minut. Zmniejsz ogień, podlej 200 ml bulionu, przykryj garnek i duś na małym ogniu 20-25 minut.
W tym czasie zalej zielony groszek resztką bulionu (ok. 350 ml) i dodaj 20 gr. masła. Posól, doprowadź do wrzenia i przykryj. Zostaw lekko wrzące przez 5-8 minut, w zależności od wielkości i świeżości groszku.
Podgrzej śmietanę, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną i szybko zamieszaj. Gdy przepiórki będą prawie ugotowane, pobierz trochę sosu z gotowania, żeby rozcieńczyć śmietanę ze skrobią, zamieszaj i wlej do garnka z przepiórkami. Podgrzej (ale nie zagotuj) przed podaniem. Gdy groszek się ugotuje dodaj 20 gr. surowego masła.
Weź głębokie talerze i włóż po łyżce wazowej zielonego groszku. Ułóż na nim przepiórki. Podlej łyżką wazową sosu. Udekoruj gałązkami ziół. Podawać na gorąco.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź