Zupa z ptaszkami i groszkiem w stylu Philippe’a

Zupa z ptaszkami i groszkiem w stylu Philippe’a
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 58)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 6 przepiórek

  • 2 kg zielonego groszku w strąkach lub 1 kg bez strąków
  • 70 gr. wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 4 ząbki świeżego czosnku (2 ząbki suszonego)
  • 1 cebula
  • 4 gałązki trybuli
  • 4 gałązki kolendry
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 2 gałązki tymianku
  • 150 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 40 gr. masła
  • 150 ml białego wina
  • 2 - 3 łyżki koniaku
  • Sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wyłuskaj zielony groszek. Oberwij liście z ziół i grubo posiekaj. Drobno posiekaj czosnek. Wymieszaj zioła i czosnek z solą oraz pieprzem. Nafaszeruj przepiórki tą mieszanką. Na końcu do każdej przepiórki włóż kostkę wędzonego boczku. Podgrzej bulion.
Nalej oliwy z oliwek do garnka i na dużym ogniu obsmaż przepiórki na złoty kolor. Gdy przepiórki już będą złote, wyjmij je. Włóż do garnka posiekaną cebulę, zeszklij ją i dodaj resztę boczku. Dołóż przepiórki. Podlej niepełną łyżką wazową gorącego bulionu, żeby rozpuścić soki. Wlej koniak i podpal. Dodaj białe wino i duś przez 5 minut. Zmniejsz ogień, podlej 200 ml bulionu, przykryj garnek i duś na małym ogniu 20-25 minut.
W tym czasie zalej zielony groszek resztką bulionu (ok. 350 ml) i dodaj 20 gr. masła. Posól, doprowadź do wrzenia i przykryj. Zostaw lekko wrzące przez 5-8 minut, w zależności od wielkości i świeżości groszku.
Podgrzej śmietanę, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną i szybko zamieszaj. Gdy przepiórki będą prawie ugotowane, pobierz trochę sosu z gotowania, żeby rozcieńczyć śmietanę ze skrobią, zamieszaj i wlej do garnka z przepiórkami. Podgrzej (ale nie zagotuj) przed podaniem. Gdy groszek się ugotuje dodaj 20 gr. surowego masła.
Weź głębokie talerze i włóż po łyżce wazowej zielonego groszku. Ułóż na nim przepiórki. Podlej łyżką wazową sosu. Udekoruj gałązkami ziół. Podawać na gorąco.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA