Zupa z małży
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 46)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka mielonego kminu
- łyżeczka mielonej kurkumy
- łyżeczka sproszkowanego chili
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- pół łyżeczki szafranu
- 2-4 łyżeczki oliwy
- posiekana cebula
- posiekana biała część pora
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 małe bulwy kopru włoskiego
- pół filiżanki wina
- pół litra bulionu rybnego
- łyżeczka świeżego tymianku
- puszka pomidorów
- 16 małży
- 2 błękitne kraby
- 8 krewetek
- sól
- cytryna
- pół filiżanki natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kolendrę, kmin, chili, imbir, szafran i kurkumę uprażyć na oliwie. Dodać cebulę, por i czosnek. Podsmażyć i dołożyć posiekany koper włoski. Wlać wino i bulion. Dodać pomidory i tymianek. Gotować przez 5 minut, aż płyn lekko odparuje. Dołożyć małże i kraby. Gotować, aż muszle się otworzą. Kraby wyjąć i oczyścić z mięsa. Tuż przed podaniem dodać krewetki i mięso krabów. Przyprawić solą do smaku. Podawać z cząstkami cytryny i pietruszką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W