Zupa z confit z bobem w stylu Francoise
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 79)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
-
6 udek kaczych w tłuszczu
- 200 g gr wieprzowiny w tłuszczu
- 1 surowa szynka ok. 150 g
- 4 marchwie
- 2 rzepy
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 por
- 4 - 6 ząbków czosnku
- 1 bukiet ziół
- 6 - 12 dużych jędrnych ziemniaków
- 1,5 kg obranego bobu
-
Farsz:
- 500 g mięsa na kiełbasę z Tuluzy
- 1 jajo
- 100 gr miąższu chleba czerstwego
- 1 plaster surowej szynki - ok 5 cm grubości
- 1 pęczek siekanej pietruszki
- 1/4 główki świeżego czosnku lub 2 ząbki czosnku suszonego
Do podania:
- cienkie kromki czerstwego pieczywa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Tłuszcz z mięsa w tłuszczu należy stopić na patelni, skórą do dołu. Przygotuj farsz: posiekaj czosnek. W dużym talerzu wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i ugnieć je, żeby powstała półkula (łatwiejsza do obróbki niż dysk). Dociśnij i odłóż w chłodne miejsce.
2. Obierz marchewki i przekrój na pól wzdłuż, potem znów na dwa. Obierz rzepę i pokój na 4 części. Obierz pora i przekrój, żeby go oczyścić. Obierz czosnek. Umyj warzywa. Dodaj bukiet ziół. Weź duży garnek, ułóż w nim warzywa i mięso w tłuszczu. Dodaj pęczek ziół, szybkę, wieprzowinę w tłuszczu i bób. Zalej woda i zagotuj.
3. Podgrzej tłuszcz z mięsa w tłuszczu i ułóż farsz na patelni. Podsmaż 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż do garnka. Przykryj garnek i gotuj przez 2 godziny. 3 minuty przed końcem gotowania dodaj obrane ziemniaki.
4. Zupę podaje się dwustopniowo: bulion na kromkach chleba i mięso z warzywami.
Rada Julie
Françoise dodaje świeże masło. W tej krainie niczego się nie boją!
Zupę można jeść na zimno.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź