Zupa tourin z czosnkiem i szczawiem a la Marie Chrstine

Zupa tourin z czosnkiem i szczawiem a la Marie Chrstine
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 71)
Trudność:
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
10

Składniki:

  • 2 duże garści szczawiu

  • 1 główka czosnku
  • 4 litry wody
  • 2 cebule
  • 3 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki tłuszczu kaczego
  • 4 jaja
  • Sól, pieprz
  • Do podania:
  • chleb wiejski, czerstwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Obierz i posiekaj zgrubnie cebulę. Zeszklij ją w dużym garnku na tłuszczu kaczym. Potem podsyp mąką.
2. Obierz ząbki czosnku i zgnieć je. Umyj szczaw i usuń ogonki. Dodaj czosnek do garnka, podsmaż 2 minuty i podlej wodą. Dodaj grubo posiekany szczaw, sól, pieprz. Zakryj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania i na dużym ogniu - rozbij jaja, wlej do garnka białka szybko mieszając drewniana łyżką. Żółtka odstaw w miseczce. Do żółtek dodaj ocet i wymieszaj. Zdejmij garnek z zupą z ognia, żeby białko się nie przegotowało. Ostudź 5 minut, dodaj żółtka i energicznie wymieszaj. Zupę podawaj w głębokich talerzach, nalewając na cienkie kromki wiejskiego chleba. Smacznego!


Rada Julie:
Żółtek nie można wlewać do zbyt gorącej wody, bo nastąpi koagulacja.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA