Zupa tourin z czosnkiem i szczawiem a la Marie Chrstine
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 71)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
-
2 duże garści szczawiu
- 1 główka czosnku
- 4 litry wody
- 2 cebule
- 3 łyżki octu winnego
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki tłuszczu kaczego
- 4 jaja
- Sól, pieprz
- Do podania:
- chleb wiejski, czerstwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Obierz i posiekaj zgrubnie cebulę. Zeszklij ją w dużym garnku na tłuszczu kaczym. Potem podsyp mąką.
2. Obierz ząbki czosnku i zgnieć je. Umyj szczaw i usuń ogonki. Dodaj czosnek do garnka, podsmaż 2 minuty i podlej wodą. Dodaj grubo posiekany szczaw, sól, pieprz. Zakryj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania i na dużym ogniu - rozbij jaja, wlej do garnka białka szybko mieszając drewniana łyżką. Żółtka odstaw w miseczce. Do żółtek dodaj ocet i wymieszaj. Zdejmij garnek z zupą z ognia, żeby białko się nie przegotowało. Ostudź 5 minut, dodaj żółtka i energicznie wymieszaj. Zupę podawaj w głębokich talerzach, nalewając na cienkie kromki wiejskiego chleba. Smacznego!
Rada Julie:
Żółtek nie można wlewać do zbyt gorącej wody, bo nastąpi koagulacja.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź