Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • kilka łyżek oliwy
  • 25 g masła
  • 1 mała
  • pokrojona w kostkę marchew
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 2 posiekane łodygi selera naciowego
  • 2 rozgniecione ząbki czosnki
  • 1 liść laurowy
  • 1 kg pokrojonych w ósemki pomidorów
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • 600 ml wywaru z kurczaka
  • 100 ml śmietany 18 lub 30%

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej w garnku kilka łyżek oliwy i masło. Dorzuć marchew, cebule, łodygi selera naciowego, ząbki czosnki i liść laurowy. Wymieszaj i duś przez kwadrans. Gdy warzywa zmiękną, dorzuć pomidory. Duś przez około pół godziny. Wszystkie warzywa powinny być bardzo miękkie. Dopraw szczyptą cukru i pieprzem. Dolej wywar z kurczaka, doprowadź do wrzenia i zamieszaj. Zmiksuj i przetrzyj przez sito. Wlej ponownie do garnka, dolej śmietanę. Dopraw do smaku. Podaj zupę z własnej roboty paluszkami chlebowymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA