Zielone jajka na szynce
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.130)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 8 plastrów szynki dobrej jakości
- 8 jajek
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 czubata łyżka musztardy diżońskiej
- 4 cebulki dymki
- posiekane
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- zielony barwnik spożywczy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Natłuścić 4 ramekiny lub żaroodporne filiżanki. Wyłożyć je 2 plasterkami szynki, dociskając do ścianek naczynia tak, żeby szynka ściśle przylegała. Jajka wbić do dużej miski, dodać kwaśną śmietanę, musztardę, dymki, natkę pietruszki i pieprz. Wymieszać wszystko rózgą i wsypać mąkę i dodać pięć kropli zielonego barwnika spożywczego. Mieszkankę jajeczną wlewać do naczyń wyłożonych szynką. Tak przygotowane ramekiny układać w formie do pieczenia o wymiarach 20cm x 20cm. Do formy wlać gotującą się wodę na wysokość ½ ramekinów. Piec do czasu, aż jajka się zetną, około 30 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W