Zielona fasolka po neapolitańsku

Zielona fasolka po neapolitańsku
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • ½ kg zielonej fasolki (z przyciętymi końcówkami)
  • 2 ząbki czosnku
  • cienko pokrojone
  • ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • średni pomidor
  • pocięty na kawałki
  • 2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • gałązka świeżej bazylii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fasolkę opłukać, włożyć mokrą do średniej wielkości rondla. Dodać czosnek, płatki papryki, sól, pomidora i oliwę. Dusić na średnim ogniu ok. 15 minut, pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż fasolka zmięknie. Dodać gałązkę bazylii. Gotować mieszając, aż większość płynu odparuje, ok. 5 minut. Przełożyć do miski, wyjąć bazylię, podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA