Żeberka z miodem

Żeberka z miodem
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Żeberka
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Składniki:
6 łyżek gęstego miodu
3 łyżki sosu ostrygowego
¼ łyżeczki płatków chili
4 gwiazdki anyżu
¼ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
4 ząbki czosnku
1,5 kg żeberek

Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę: do brytfanny dodajemy miód, sos ostrygowy, płatki chili, anyż i sól. Mielemy pieprz i też dodajemy. Pokrywamy żeberka marynatą, dodajemy całe ząbki czosnku i odstawiamy na 2 godziny albo na noc. Pieczemy żeberka w 160°C przez 90 minut. Od czasu do czasu obracamy. Podnosimy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 15 minut. Uważamy, bo łatwo mogą się przypalić. Mięso powinno być miękkie, ale nie ma odchodzić od kości. Lepkie, niemal przypalone.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA