Żeberka w ciemnym, słodkim sosie z ziemniakami z kolendrowym pesto

Żeberka w ciemnym, słodkim sosie z ziemniakami z kolendrowym pesto
Oceń przepis:
71 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Żeberka

Składniki:

Marynata:
  • czerwona cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • laska cynamonu
  • gwiazdka anyżu
Pesto:
  • 2 limonki
  • pęczek kolendry
  • łyżka miodu gryczanego
  • ząbek czosnku
  • 30 ml oleju
  • 30 ml oleju lnianego
  • łyżeczka sosu rybnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i ugotuj.
Żeberka pokrój w odstępie co jedną kość. Oprósz czosnkiem, imbirem, solą, pieprzem i cynamonem.
Na patelnię wlej olej i podsmaż żeberka. Przysmażone żeberka przełóż na blachę.
Przygotuj marynatę. Pokrój cebulę i czosnek. Następnie podsmaż na patelni, na której smażone były żebra. Dolej mód, sos ostrygowy i sosy sojowe. Dodaj anyż i cynamon.
Zalej marynatą żeberka w blaszce i włóż do piekarnika. Piecz ok. 20 minut w 200 stopniach. Przygotuj pesto. Do miski wlej sok z limonki, miód, olej i olej lniany oraz sos rybny. Dodaj kolendrę i czosnek. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
Ugotowane ziemniaki wrzuć na patelnię, dolej łyżkę oleju i podsmaż. Na koniec dodaj do nich pesto. Żeberka podawaj z ciepłymi ziemniakami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA