Żeberka w ciemnym, słodkim sosie z ziemniakami z kolendrowym pesto
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Żeberka
Składniki:
- 2,5 kg żeberek wieprzowych
- 3 ząbki czosnku
- łyżka mielonego imbiru
- łyżka soli
- łyżka pieprzu
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oleju
- kg ziemniaków
Marynata:
- czerwona cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- laska cynamonu
- gwiazdka anyżu
Pesto:
- 2 limonki
- pęczek kolendry
- łyżka miodu gryczanego
- ząbek czosnku
- 30 ml oleju
- 30 ml oleju lnianego
- łyżeczka sosu rybnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj.
Żeberka pokrój w odstępie co jedną kość. Oprósz czosnkiem, imbirem, solą, pieprzem i cynamonem.
Na patelnię wlej olej i podsmaż żeberka. Przysmażone żeberka przełóż na blachę.
Przygotuj marynatę. Pokrój cebulę i czosnek. Następnie podsmaż na patelni, na której smażone były żebra. Dolej mód, sos ostrygowy i sosy sojowe. Dodaj anyż i cynamon.
Zalej marynatą żeberka w blaszce i włóż do piekarnika. Piecz ok. 20 minut w 200 stopniach. Przygotuj pesto. Do miski wlej sok z limonki, miód, olej i olej lniany oraz sos rybny. Dodaj kolendrę i czosnek. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
Ugotowane ziemniaki wrzuć na patelnię, dolej łyżkę oleju i podsmaż. Na koniec dodaj do nich pesto. Żeberka podawaj z ciepłymi ziemniakami.
Żeberka pokrój w odstępie co jedną kość. Oprósz czosnkiem, imbirem, solą, pieprzem i cynamonem.
Na patelnię wlej olej i podsmaż żeberka. Przysmażone żeberka przełóż na blachę.
Przygotuj marynatę. Pokrój cebulę i czosnek. Następnie podsmaż na patelni, na której smażone były żebra. Dolej mód, sos ostrygowy i sosy sojowe. Dodaj anyż i cynamon.
Zalej marynatą żeberka w blaszce i włóż do piekarnika. Piecz ok. 20 minut w 200 stopniach. Przygotuj pesto. Do miski wlej sok z limonki, miód, olej i olej lniany oraz sos rybny. Dodaj kolendrę i czosnek. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
Ugotowane ziemniaki wrzuć na patelnię, dolej łyżkę oleju i podsmaż. Na koniec dodaj do nich pesto. Żeberka podawaj z ciepłymi ziemniakami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Żeberka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W