Zapiekany ryż po włosku

Zapiekany ryż po włosku
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:

Sos:
1 kg dojrzałych pomidorów
1 posiekana brązowa cebula
1 marchewka pokrojona na plasterki
1 łodyga selera naciowego pokrojona na plasterki
1 ząbek czosnku
3 świeże listki bazylii
5 gałązek natki pietruszki
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
240 g kiełbasy wieprzowej pokrojonej w kostkę
240 g kurczaka pokrojonego w kostkę
240 g chudej wieprzowiny pokrojonej w kostkę

Risotto:
3 łyżki masła
1 mała hiszpańska cebula
2 szklanki ryżu arborio
¼ szklanki wytrawnego białego wina
5 ½ szklanki bulionu z kurczaka
świeżo starty parmezan
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
6 - 7 łyżek masła
4 łyżki tartej bułki

Sos:
Wszystkie składniki włożyć do garnka o grubym dnie. Zamieszać drewnianą łyżką, przykryć, dusić godzinę na bardzo małym ogniu. Po ostudzeniu przelać do blendera, zmiksować i posolić do smaku.
Na średnim ogniu podgrzać łyżkę masła i 2 łyżeczki oliwy. Na tłuszczu zrumienić kiełbasę na jasnozłoty kolor. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni podsmażyć pozostałe mięsa. Połączyć z sosem pomidorowym i dusić około 30 minut.

Risotto:
Rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić. Wsypać ryż i mieszać 2-3 minuty, wlać wino i zagotować. Podgrzać bulion na małym ogniu. Stopniowo dolewać do ryżu, aż ziarna zaczną mięknąć (około 10-15 minut). Domieszać parmezan, gałkę muszkatołową i w razie potrzeby doprawić.

Timballo:
Posmarować masłem dno naczynia do zapiekania o wymiarach 30 x 25 cm. Posypać bułką tartą. Otrząsnąć z nadmiaru bułki. Przełożyć do naczynia połowę risotta i na wierzchu rozprowadzić masę mięsną. Przykryć resztą risotta. Posypać pozostałą bułką tartą. Zapiekać 20 minut, aż powstanie złocistobrązowa skórka. Odstawić na 5 minut, żeby połączyły się smaki. Podawać z sałatką.

Opracowano na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA