Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na dużej płaskiej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę, seler i marchewkę—cebula powinna się zeszklić i bardzo delikatnie podrumienić. Dodać czosnek, przesmażyć przez 2-3 minuty. Dodać mielone mięso, podsmażać, mieszając, przez 5 minut. Wlać wino, doprowadzić mięso z warzywami do wrzenia, podsmażać przez 5 minut, aż większość płynu odparuje, posypać mąką, wymieszać, żeby nie było grudek mąki, smażyć jeszcze kilka minut. Wlewać partiami bulion, następnie wlać zimną wodę i dodać przecier pomidorowy oraz zioła. Doprowadzić wszystko do temperatury bliskiej wrzeniu, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 25-30 minut. Na koniec przyprawić pieprzem, solą i sosem Worcestershire. Zdjąć z ognia i przełożyć do naczynia żaroodpornego o pojemności 1,5 litra. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, włożyć do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Odcedzić ziemniaki i wstawić na kilka sekund na średni ogień, żeby odparowały. Zdjąć z ognia, dodać masło i ser i ugnieść na gładkie puree. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wyłożyć puree na mięso w żaroodpornym naczyniu (nałożyć puree na środek i szpatułką rozprowadzić ku bokom naczynia). Rozłożyć puree równą warstwą i zrobić na powierzchni wzorek grzbietem widelca. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza (umieścić pośrodku wysokości piekarnika). Piec 25-30 minut, aż ziemniaki nabiorą złotawego koloru.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA