Zapiekanka pasterska
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 duża cebula
- posiekana
- 2 gałązki selera naciowego
- pokrojone drobno
- 2 marchewki
- pokrojone drobno
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml bulionu wołowego
- 300 ml zimnej wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki mieszanki suszonych ziół (bazylia
- majeranek
- oregano
- rozmaryn
- szałwia
- tymianek) -można użyć mieszanki ziół prowansalskich
- 1 listek laurowy
- łyżeczka sosu Worcestershire
- sól i świeżo mielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na dużej płaskiej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę, seler i marchewkę—cebula powinna się zeszklić i bardzo delikatnie podrumienić. Dodać czosnek, przesmażyć przez 2-3 minuty. Dodać mielone mięso, podsmażać, mieszając, przez 5 minut. Wlać wino, doprowadzić mięso z warzywami do wrzenia, podsmażać przez 5 minut, aż większość płynu odparuje, posypać mąką, wymieszać, żeby nie było grudek mąki, smażyć jeszcze kilka minut. Wlewać partiami bulion, następnie wlać zimną wodę i dodać przecier pomidorowy oraz zioła. Doprowadzić wszystko do temperatury bliskiej wrzeniu, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 25-30 minut. Na koniec przyprawić pieprzem, solą i sosem Worcestershire. Zdjąć z ognia i przełożyć do naczynia żaroodpornego o pojemności 1,5 litra. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, włożyć do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Odcedzić ziemniaki i wstawić na kilka sekund na średni ogień, żeby odparowały. Zdjąć z ognia, dodać masło i ser i ugnieść na gładkie puree. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wyłożyć puree na mięso w żaroodpornym naczyniu (nałożyć puree na środek i szpatułką rozprowadzić ku bokom naczynia). Rozłożyć puree równą warstwą i zrobić na powierzchni wzorek grzbietem widelca. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza (umieścić pośrodku wysokości piekarnika). Piec 25-30 minut, aż ziemniaki nabiorą złotawego koloru.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia brytyjska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W