Wołowina Wellington

Wołowina Wellington
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Uczty z Jamesem Martinem (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przygotowanie:


Składniki naleśników:
3 jaja
6 łyżek stołowych mąki pszennej
150 ml mleka
kawałek masła

Składniki masy z pieczarek:
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 duża, drobno posiekana cebula
kawałek masła
350 g drobno posiekanych, małych pieczarek
1 garść posiekanej natki

Składniki mięsa:
1 kg polędwicy wołowej
1 opakowane gotowego ciasta francuskiego
75 g paté z wątróbek kurzych lub kaczych
1 całe jajo i 1 żółtko, rozkłócone razem

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Przygotowanie naleśników:
Ubij mąkę z jajkami. Wlej mleko i ubijaj, aż powstanie gęste ciasto, które pokryje odwrotną stronę łyżki. Uważaj, żeby nie ubijać zbyt długo, bo ciasto stwardnieje podczas smażenia. Silnie rozgrzej patelnię teflonową lub do naleśników. Wrzuć kawałek masła. Nalewaj łyżką wazową po jednej porcji ciasta, aby cienką warstwą pokryło patelnię. Smaż na złocisto i przewróć. Usmaż po drugiej stronie. Zsuń na talerz przykryty pergaminem. Usmaż naleśniki z całego ciasta. Przekładaj je pergaminem. Niezużyte do dania naleśniki można zamrozić.

Przygotowanie masy z pieczarek:
Na maśle usmaż cebulę i czosnek do miękkości. Dorzuć pieczarki, smaż na silnym ogniu, żeby nie puściły sosu. Dorzuć natkę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.

Przygotowanie wołowiny:
Dopraw mięso czarnym pieprzem. Smaż na suchej, silnie rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Cienko rozwałkuj ciasto francuskie. Połóż dwa naleśniki. Posmaruj na środku paté. Ułóż masę z pieczarek. Na wierzchu połóż mięso. Podwiń brzegi naleśników. Zawiń mięso w ciasto. Brzegi posklejaj rozkłóconym jajkiem. Połóż sklejeniem na blasze, żeby nie wypłynął sos. Posmaruj po wierzchu resztą jajka. Piecz przez 25 minut lub dłużej, jeśli nie lubisz krwistego mięsa. Po wyjęciu z pieca odczekaj klika minut, zanim je pokroisz. Podawaj z marchewką à la Vichy.

Opracowano na podstawie programu „Uczty Jamesa Martina, odc. 2”

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA