Wieprzowina z ryżem i przyprawami

Wieprzowina z ryżem i przyprawami
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes na Karaibach (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia karaibska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 450 g solonej wołowiny
  • pokrojonej w kostkę
  • 225 g marynowanych ogonów wieprzowych
  • pokrojonych w kostkę
  • 225 g marynowanych policzków wieprzowych
  • pokrojonych w kostkę
  • 12 skrzydełek kurzych
  • 225 g fasoli lub nikli indyjskiej
  • 1 posiekana średnia cebula
  • ½ małej zielonej papryki
  • pokrojone w słupki
  • ½ małej czerwonej papryki
  • pokrojone w słupki
  • ½ małej żółtej papryki
  • pokrojone w słupki
  • 225 g szatkowanej białej kapusty
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 1 rozdrobniony filet solonego dorsza
  • 1-2 garści poszatkowanego szpinaku
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego łagodnego chili
  • 450 g ryżu długoziarnistego
  • 55 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Soloną wołowinę włożyć do garnka z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Odlać i czynność trzykrotnie powtórzyć, żeby usunąć z mięsa nadmiar soli.
W dużym garnku zagotować litr wody. Włożyć obgotowaną wołowinę, ogon wieprzowy, policzek wieprzowy i kurze udka. Gotować na małym ogniu 45-60 minut, aż wołowina będzie miękka.
Ugotować fasolę lub niklę indyjską do miękkości w 500 ml wody.
Wymieszać zawartość obu garnków razem z wywarem z gotowania. Ponownie postawić na ogniu. Domieszać cebulę, paprykę, kapustę, czosnek, tymianek, soloną rybę, szpinak, przecier pomidorowy i paprykę przyprawową. Wsypać ryż i zagotować na małym ogniu. Przykryć pokrywką i gotować 20 minut, aż ryż będzie miękki.
Domieszać masło, gotować jeszcze kilka minut i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA