Wieprzowina z ryżem i przyprawami
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 450 g solonej wołowiny
- pokrojonej w kostkę
- 225 g marynowanych ogonów wieprzowych
- pokrojonych w kostkę
- 225 g marynowanych policzków wieprzowych
- pokrojonych w kostkę
- 12 skrzydełek kurzych
- 225 g fasoli lub nikli indyjskiej
- 1 posiekana średnia cebula
- ½ małej zielonej papryki
- pokrojone w słupki
- ½ małej czerwonej papryki
- pokrojone w słupki
- ½ małej żółtej papryki
- pokrojone w słupki
- 225 g szatkowanej białej kapusty
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- 1 rozdrobniony filet solonego dorsza
- 1-2 garści poszatkowanego szpinaku
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki drobno posiekanego łagodnego chili
- 450 g ryżu długoziarnistego
- 55 g masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Soloną wołowinę włożyć do garnka z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Odlać i czynność trzykrotnie powtórzyć, żeby usunąć z mięsa nadmiar soli.
W dużym garnku zagotować litr wody. Włożyć obgotowaną wołowinę, ogon wieprzowy, policzek wieprzowy i kurze udka. Gotować na małym ogniu 45-60 minut, aż wołowina będzie miękka.
Ugotować fasolę lub niklę indyjską do miękkości w 500 ml wody.
Wymieszać zawartość obu garnków razem z wywarem z gotowania. Ponownie postawić na ogniu. Domieszać cebulę, paprykę, kapustę, czosnek, tymianek, soloną rybę, szpinak, przecier pomidorowy i paprykę przyprawową. Wsypać ryż i zagotować na małym ogniu. Przykryć pokrywką i gotować 20 minut, aż ryż będzie miękki.
Domieszać masło, gotować jeszcze kilka minut i podawać.
W dużym garnku zagotować litr wody. Włożyć obgotowaną wołowinę, ogon wieprzowy, policzek wieprzowy i kurze udka. Gotować na małym ogniu 45-60 minut, aż wołowina będzie miękka.
Ugotować fasolę lub niklę indyjską do miękkości w 500 ml wody.
Wymieszać zawartość obu garnków razem z wywarem z gotowania. Ponownie postawić na ogniu. Domieszać cebulę, paprykę, kapustę, czosnek, tymianek, soloną rybę, szpinak, przecier pomidorowy i paprykę przyprawową. Wsypać ryż i zagotować na małym ogniu. Przykryć pokrywką i gotować 20 minut, aż ryż będzie miękki.
Domieszać masło, gotować jeszcze kilka minut i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W