Warzywne pakory
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego grubo zmielonych lub posiekanych
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 2 szklanki piwa
- ½ szklanki posiekanych liści kolendry
- 1½ łyżeczki soli
- zmielony czarny pieprz
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 upchane szklanki drobno startych lub posiekanych warzyw: marchwi
- brokułów
- dyni
- kalarepy itp.
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z suchymi przyprawami i piwem, aż powstanie gładkie ciasto. Dodaj świeżą kolendrę, sól i pieprz, sodę oczyszczoną oraz warzywa. Wymieszaj. Zostaw na ok. 5 minut.
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej wlany do wys. 3-4 cm. Nałóż masę – jeden placuszek to łyżka masy. Smaż po kilka placuszków przez około 3 min po obu stronach, aż będą złociste i usmażone w środku. Wyjmij łyżką cedzakową. Strzepnij nadmiar tłuszczu, połóż na papierowe ręczniki kuchenne do obcieknięcia. Podawaj. Można je przygotować wcześniej i podgrzać przez 5 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej wlany do wys. 3-4 cm. Nałóż masę – jeden placuszek to łyżka masy. Smaż po kilka placuszków przez około 3 min po obu stronach, aż będą złociste i usmażone w środku. Wyjmij łyżką cedzakową. Strzepnij nadmiar tłuszczu, połóż na papierowe ręczniki kuchenne do obcieknięcia. Podawaj. Można je przygotować wcześniej i podgrzać przez 5 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W