Warzywne pakory

Warzywne pakory
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego grubo zmielonych lub posiekanych
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 2 szklanki piwa
  • ½ szklanki posiekanych liści kolendry
  • 1½ łyżeczki soli
  • zmielony czarny pieprz
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 upchane szklanki drobno startych lub posiekanych warzyw: marchwi
  • brokułów
  • dyni
  • kalarepy itp.

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z suchymi przyprawami i piwem, aż powstanie gładkie ciasto. Dodaj świeżą kolendrę, sól i pieprz, sodę oczyszczoną oraz warzywa. Wymieszaj. Zostaw na ok. 5 minut.
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej wlany do wys. 3-4 cm. Nałóż masę – jeden placuszek to łyżka masy. Smaż po kilka placuszków przez około 3 min po obu stronach, aż będą złociste i usmażone w środku. Wyjmij łyżką cedzakową. Strzepnij nadmiar tłuszczu, połóż na papierowe ręczniki kuchenne do obcieknięcia. Podawaj. Można je przygotować wcześniej i podgrzać przez 5 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA