Dania z kurczaka
Dania z kurczaka to szybki pomysł na smaczny obiad. Mięso drobiowe doskonale smakuje po nadzianiu go farszem i upieczeniu. Osoby o wrażliwych żołądkach powinny sięgnąć po potrawkę z kurczaka lub dania z delikatnych filetów z piersi. Udka, skrzydełka i nuggetsy to doskonała przekąska, np. na imprezę.
Kurczak pieczony
Kurczaka przed pieczeniem należy natrzeć oliwą i ziołami, np. słodką i ostrą papryką w proszku, kurkumą, czosnkiem, pieprzem, solą i majerankiem. Smak wzmocni także sok i skórka z cytryny. Mięso należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać wodą, aby było soczyste. Co 15 minut trzeba polewać je sosem, który wytapia się w trakcie obróbki cieplnej. Kurczak piecze się około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Pieczony drób jest pyszny, gdy dodamy do niego miód i czerwone wino. Podaje się go z sosem sojowym wymieszanym, pieczarkami bądź z cytryną, oliwkami i grzybami.
Kurczak faszerowany
Nadzienie do kurczaka przygotowuje się np. ze zmielonej wołowiny. Należy ją wymieszać z kukurydzą z puszki, podsmażonymi pieczarkami i cebulą oraz czosnkiem i natką pietruszki. Mięso doprawia się solą i pieprzem. Równie smaczny farsz do mięsa drobiowego powstanie z połączenia pieczarek, cebuli, żółtego sera i jajka. Kurczaka nadziewa się kaszą gryczaną z włoszczyzną i natką pietruszki. Wyśmienicie smakuje z nadzieniem z kaszy pęczak, grzybami i śliwkami, doprawionym rozmarynem, solą, pietruszką i pieprzem. Drób faszeruje się upieczoną wcześniej papryką z bazylią, pieprzem, solą oraz serem żółtym. Do delikatnego mięsa kurczaka pasuje też słodki farsz przygotowany z gruszki i żurawiny.
Kurczak w sosie
Kurczak najlepiej smakuje z sosem, np. własnym. Aby go przygotować, do tłuszczu wytopionego w czasie pieczenia lub smażenia należy dodać zimną wodę, nieco bulionu, ziele angielskie i liść laurowy i zagotować. Następnie warto zagęścić go śmietaną wymieszaną z mąką i ponownie doprowadzić do wrzenia. Mięso drobiowe jest pyszne z sosem pieczarkowym, a także śmietankowo-ziołowym. Do jego przyrządzenia potrzeba mielonej kolendry, bazylii, oregano, papryki, estragonu, cebuli, czosnku oraz śmietany. Idealnym dodatkiem do kurczaka jest sos czosnkowo-śmietanowy lub porowy z dodatkiem musztardy i cukru. Inne pomysły na polanie mięsa to: dressing pomidorowy, koperkowy, serowy, curry lub jogurtowy.
Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka to gotowane mięso drobiowe połączone z warzywami, np. podsmażoną papryką, pieczarkami i czosnkiem. Pod koniec gotowania należy je przyprawić solą, pieprzem i np. bazylią i zagęścić śmietaną lub mlekiem kokosowym. Do potrawki dodaje się np. kukurydzę i czerwoną fasolę bądź brokuły i szpinak. Gotowany kurczak idealnie komponuje się z ciecierzycą, a także marchewką.
Pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka doskonale smakuje z sosem pomarańczowym z owoców, masła, cukru, soli, oliwy oraz pieprzu. Drób warto przyrządzić z dodatkiem ziół: pieprzu cayenne, oregano, kolendry, kminku, tymianku i czarnego pieprzu. Pierś kurczaka w cieście naleśnikowym to smaczne danie obiadowe. Aby je przygotować, należy wymieszać jaja, mleko i mąkę, na mięsie położyć plasterek czosnku, sera i szynki, złożyć je na pół i obtoczyć w cieście naleśnikowym. Potrawę smaży się na oleju. Kolejny pomysł na danie z piersi z kurczaka to połączenie mięsa z czosnkiem, szpinakiem, pomidorami i serkiem ziołowym.
Udka z kurczaka
Pieczone udka z kurczaka na słodko z sezamem przyrządza się z dodatkiem miodu, czosnku, soli oraz chili. Bardziej tradycyjny smak powstanie po uduszeniu udek z warzywami: marchewką, pieczarkami, cebulą, papryką oraz ziemniakami. Najlepiej doprawić je tymiankiem, czosnkiem w proszku, liśćmi laurowymi oraz solą i pieprzem. Udka z kurczaka smakują doskonale po namoczeniu z marynacie z miodu i chrzanu, a następnie ugrillowaniu.
Skrzydełka z kurczaka
Skrzydełka z kurczaka można obtoczyć w marynacie ze skórki i soku z cytryny, czosnku, soli, pieprzu i oregano. Należy je włożyć na 2 godziny do lodówki, po czym piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Inny pomysł na tę część mięsa drobiowego, to uduszenie go w pomidorach z dodatkiem tymianku. Skrzydełka polewa się sosem słodko-kwaśnym i podaje np. z pieczonymi ziemniakami.
Nuggetsy z kurczaka
Nuggetsy z kurczaka w panierce z płatków to idealna przekąska, np. na imprezę. Aby je przygotować, należy pokroić filet na kawałki o rozmiarze około 2,5-3 cm i oprószyć je solą oraz pieprzem. Jajo, mąkę, mleko i mieloną paprykę należy wymieszać, po czym obtoczyć mięso w powstałej masie. Płatki kukurydziane trzeba rozdrobnić i posypać nimi nuggetsy. Przekąski z kurczaka piecze się w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.