Tuńczyk w sosie salsa verde
Oceń przepis:
Przygotował:
Rick Stein
- Seria kulinarna:
- Morska odyseja Ricka Steina Australijski błękit i włoskie zapachy (odc.5)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki4 steki z tuńczyka (po 175-225 g każdy)
oliwa
sól i pieprz
Salsa verde
3 łyżki (45 ml) listków natki
1 łyżka (15 ml) listków mięty
3 łyżki (45 ml) kaparów
6 filetów anchois w oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżka (15 ml) musztardy Dijon
sok z ½ cytryny
120 ml oliwy Extra Vergine
Przygotowanie
Przygotować sos salsa verde: kapary i filety anchois osączyć. Posiekać natkę, następnie miętę, kapary, anchois i czosnek. Przesiekać wszystko razem i przełożyć do miseczki. Dodać musztardę, sok z cytryny, oliwę i ½ łyżeczki (2,5 ml) soli. Zmieszać wszystko razem. Porządnie rozgrzać patelnię do grillowania steki z tuńczyka posmarować oliwą i oprószyć pieprzem. Smażyć po ok. 1 minucie z każdej strony. Przełożyć na ogrzane talerze i polać sosem salsa verde. Podawać z mieszanką młodych warzyw.
© Rick Stein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W