Tostada z wędzonym pstrągiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 sprawione pstrągi tęczowe
- 2 szklanki trocin do wędzenia
Salsa pepian:
- 100 g pomidorów
- 500 g miechunek lub zielonych pomidorów
- 100 g białej cebuli
- 60 g łuskanych pestek dyni
- 60 g ziaren sezamu
- 3 jagody ziela angielskiego w całości
- 2 papryczki chili pequin
- sól, do smaku
Do podania:
- 20 tostadas albo lekko solonych chipsów kukurydzianych
- ½ szklanki pokrojonej cienko cebulki dymki
- ½ szklanki pokrojonego w słupki jędrnego mango
- ½ szklanki pokrojonej na cienkie plasterki słodkiej szalotki
- 6 małych czerwonych chili, bez pestek, pokrojonych w cienkie paseczki
- 6 małych zielonych chili, bez pestek, pokrojonych w cienkie paseczki
- ½ szklanki pokrojonych w słupki czerwonych rzodkiewek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wrzuć trociny do miski i zalej wodą. Zostaw do namoczenia na co najmniej 2 godziny. Odlej i potrząsając, pozbądź się nadmiaru wody. Wysyp trociny na dno wędzarni. Przykryj pokrywą. Wstaw na duży ogień na 5-10 minut, aż trociny zaczną dymić.
Zdejmij pokrywę. Połóż pstrągi na najwyższej półce wędzarni. Przykryj natychmiast. Zmniejsz płomień na średni i zostaw pstrąga do uwędzenia na 8-10 minut, nie zdejmując pokrywy.
Zdejmij pokrywę. Sprawdź, czy ryba jest uwędzona, naciskając mięso przy łbie. Będzie gotowa, jeśli mięso jest jędrne, ale lekko się ugina pod naciskiem. Wyjmij pstrągi z wędzarni i odstaw do ostygnięcia.
Kiedy będą zimne, obierz ze skórki. Ostrożnie usuń z mięsa ości. Staraj się zachować jak największe kawałki ryby. Odłóż na bok.
Przygotuj salsę. Wrzuć pomidory, miechunkę i cebulę do małego rondla. Zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu. Po 5 minutach, gdy warzywa zmiękną, przelej do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Rozgrzej patelnię o średnicy 25 cm na średnim ogniu. Upraż pestki dyni, podrzucając lub cały czas mieszając, aż będą złote. Przesyp do blendera. Na tej samej patelni upraż ziarno sezamu. Kiedy zacznie się złocić, dodaj ziele angielskie i papryczkę pequin. Przełóż wszystko do blendera. Posól i miksuj, aż powstanie gładka masa. Sprawdź smak i odstaw.
Ułóż tostadas na tacy. Posmaruj z wierzchu salsą pepian. Przykryj kawałkiem wędzonego pstrąga. Przybierz pokrojonymi warzywami i natychmiast podawaj.
Zdejmij pokrywę. Połóż pstrągi na najwyższej półce wędzarni. Przykryj natychmiast. Zmniejsz płomień na średni i zostaw pstrąga do uwędzenia na 8-10 minut, nie zdejmując pokrywy.
Zdejmij pokrywę. Sprawdź, czy ryba jest uwędzona, naciskając mięso przy łbie. Będzie gotowa, jeśli mięso jest jędrne, ale lekko się ugina pod naciskiem. Wyjmij pstrągi z wędzarni i odstaw do ostygnięcia.
Kiedy będą zimne, obierz ze skórki. Ostrożnie usuń z mięsa ości. Staraj się zachować jak największe kawałki ryby. Odłóż na bok.
Przygotuj salsę. Wrzuć pomidory, miechunkę i cebulę do małego rondla. Zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu. Po 5 minutach, gdy warzywa zmiękną, przelej do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Rozgrzej patelnię o średnicy 25 cm na średnim ogniu. Upraż pestki dyni, podrzucając lub cały czas mieszając, aż będą złote. Przesyp do blendera. Na tej samej patelni upraż ziarno sezamu. Kiedy zacznie się złocić, dodaj ziele angielskie i papryczkę pequin. Przełóż wszystko do blendera. Posól i miksuj, aż powstanie gładka masa. Sprawdź smak i odstaw.
Ułóż tostadas na tacy. Posmaruj z wierzchu salsą pepian. Przykryj kawałkiem wędzonego pstrąga. Przybierz pokrojonymi warzywami i natychmiast podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W