Tarta z kremem śmietankowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Paul Merret
- Seria kulinarna:
- Czego nie wiecie o... (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Kruche ciasto
175 g masła
75 g cukru pudru
3 żółtka
250 g mąki
Krem śmietankowy
260 ml śmietany 22%
75 ml mleka 3,2%
1 duże jajko
3 żółtka
50 g cukru
gałka muszkatołowa
Maliny
200 g malin
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie kruchego ciasta
Utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka i dobrze wymieszać, dodać mąkę i ucierać 2 minuty. Uformować ciasto w krążek, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godz. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozwałkować ciasto i wylepić nim formę do tarty z luźnym dnem, o średnicy 20 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem, wyłożyć formę papierem lub podwójną folią aluminiową i wsypać obciążniki (kulki ceramiczne, fasolę lub ryż). Wstawić formę do piekarnika i piec 15 minut, usunąć papier/folię z obciążnikami i piec jeszcze 5 minut, aż brzegi się lekko zezłocą.
Przygotować krem
Wypłukać rondel wodą, wlać śmietanę i mleko, podgrzać na małym ogniu niemal do wrzenia (nie gotować!). Rozgrzać piekarnik do temperatury 130°C. Jajko, żółtka i cukier ubić trzepaczką. Stopniowo wlewać do masy jajecznej gorące mleko ze śmietaną, cały czas mieszając trzepaczką. Wylać krem przez sitko na podpieczony spód i posypać wierzch tarty świeżo startą gałką muszkatołową. Wstawić tartę do piekarnika i piec ok. 30-35 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować maliny
Podgrzać w rondlu 150 g malin, wsypać cukier, poczekać aż się rozpuści, zdjąć rondel z ognia i delikatnie wymieszać maliny. Dodać resztę malin, wymieszać i lekko przestudzić.
Pokroić tartę na porcje, rozłożyć na talerze i podawać z malinami.
© Paul Merrett
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W