Świeży makaron z sosem cytrynowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Australijskie Boże Narodzenie (odc.91)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 600 g świeżego makaronu (np. tagliatelle czyli wstążki)
- 200 ml gęstej śmietany
- 50 g masła
- 4 cytryny (nie chronione chemicznie)
- 100 g utartego parmezanu
- 4 gałązki tymianku lub natka pietruszki
- sól i biały pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagotujcie duży garnek wody. Umyjcie i wytrzyjcie cytryny, obierzcie ich skórki za pomocą nożyka do skórek cytrusów lub tarki. Nie zbierajcie białej warstwy skórek, jedynie tę zewnętrzną. Biała warstwa jest gorzka. Na głębokiej patelni roztopcie masło. Wsypcie do niego obrane skórki (zostawiając ewentualnie z boku trochę na koniec, dla dekoracji) i podgrzewajcie na patelni przez ok. minutę, po czym wlejcie śmietanę i doprowadźcie do wrzenia. Wsypcie parmezan, zgaście ogień i mieszajcie, żeby parmezan roztopił się w śmietanie. Dodajcie sól i pieprz. Posiekajcie umytą wcześniej i osuszoną pietruszkę. Wodę w garnku posólcie. Świeży makaron należy gotować ok. 3 minuty. Odcedźcie go i przełóżcie do sosu, żeby go z nim dobrze wymieszać. Dodajcie pietruszkę i podawajcie w głębokich talerzach posypując każdy odrobiną odłożonych wcześniej skórek z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W