Świąteczna bombka lodowa Jamiego
Oceń przepis:
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Najpyszniejsze Święta Jamiego
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
- 1 litr dobrych lodów waniliowych
- 1 kg ciasta panettone
- 125 ml Vin Santo
- 3 czubate łyżki dobrego dżemu malinowego
- 25 g obranych pistacji
- 75 g osączonych wiśni z puszki
- 40 g kandyzowanych mandarynek (albo innych kandyzowanych owoców)
- pokrojonych na cienkie plasterki
- 2 klementynki – 1 obrana i pokrojona na plasterki
- 200 g dobrej gorzkiej czekolady (70% miazgi kakaowej)
- pokruszonej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wyjmij lody z zamrażarki, żeby zmiękły w czasie przygotowań. Wyłóż dwulitrową misę do gotowania puddingów trzema warstwami plastikowej folii. Pokrój panettone na okrągłe kromki o grubości 2 cm, a następnie przekrój je na połówki. Obłóż wnętrze miski sześcioma kromkami, dociskając je tam, gdzie na siebie zachodzą. Skrop je Vin Santo i posmaruj dżemem malinowym grzbietem łyżki. Nałóż do miski połowę lodów i wyrównaj łyżką powierzchnię. Rozsyp na niej pistacje, wiśnie i kandyzowane owoce, a następnie rozłóż na wierzchu plastry klementynki. Nałóż na wierzch drugą połowę lodów i szybko wyrównaj powierzchnię, zanim się roztopią. Przykryj je pozostałymi kromkami panettone, znów skrop je winem i szczelnie okryj plastikową folią. Dociśnij wszystko talerzem i wstaw na noc (albo dłużej) do zamrażarki. Przed podaniem wsyp pokruszoną czekoladę do miski i oprzyj ją na rondlu z parującym wrzątkiem ustawionym na naprawdę małym ogniu. Kiedy czekolada będzie się topić, ostrożnie wyłóż bombkę na ładny talerz i zdejmij plastikową folię. Zetrzyj do stopionej czekolady trochę skórki z drugiej klementynki i polej bombkę, żeby czekolada spłynęła, a deser prezentował się wyśmienicie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W