Stek pieczony na ognisku z warzywami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.40)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Przygotowanie:
Marynata do steków1 szklanka oliwy
¼ szklanki musztardy diżońskiej
4 gałązki rozmarynu, posiekane
skórka i sok z 1 cytryny
świeżo mielony pieprz
2 steki z rostbefu
Warzywa
2 czerwone papryki, przekrojone na pół, bez gniazd nasiennych
2 zielone papryki, przekrojone na pół, bez gniazd nasiennych
1 czerwona cebula, pokrojona na plastry o grubości 1 cm
1 szklanka oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka nasion kopru włoskiego
sól i pieprz
Przygotowanie
Wymieszaj składniki marynaty w grubej plastikowej torebce do mrożonek. Włóż do niej steki i marynuj przynajmniej przez 1 godzinę. Następnie wyjmij steki, ścierając nadmiar marynaty, dopraw solą i grilluj na ruszcie nad zwęglonymi drwami po 5-6 minut z każdej strony, żeby były krwiste.
Warzywa
Włóż do dużej miski papryki i cebulę, zalej oliwą i dopraw pieprzem i solą do smaku. Wymieszaj i ugrilluj na ruszcie, aż papryka będzie delikatna i przypieczona, a cebula mocno się zrumieni. Pokrój warzywa na kawałki wielkości jednego kęsa, wymieszaj z octem balsamicznym i nasionami kopru włoskiego. Dopraw do smaku.
© Michael Smith
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W