Stamp and go

Stamp and go
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Tajemnice domowych przepisów (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia jamajska
Ilość osób:
8

Przygotowanie:


Są to tradycyjne jamajskie placuszki z ryby. Klienci, żeby zwrócić na siebie uwagę sprzedawcy, tupali nogami (ang. stamp), a jeśli nadal musieli czekać na obsługę, szli sobie (ang. go). Stąd nazwa potrawy.

Składniki
1 kg solonego dorsza
½ kg mąki z proszkiem do pieczenia
2-3 drobno posiekane dymki
1 drobno posiekany ząbek czosnku
½ drobno posiekanej czerwonej papryki
½ drobno posiekanej zielonej papryki
2 gałązki tymianku (do smaku)
½ łyżeczki mieszanych ziół
500 ml zimnej wody
czarny pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
½ chili

Przygotowanie
Umyć rybę i kilkakrotnie zagotować w dużej ilości wody (za każdym razem zmieniając wodę), aby pozbyć się nadmiaru soli. Usunąć ości i rozdrobnić rybę. Zagnieść masło z mąką. Dodać rybę, dymki, czosnek, paprykę, tymianek i mieszankę ziół. Zrobić dołek w środku i wlać wodę, dokładnie wymieszać. Dodać czarny pieprz, odstawić do lodówki na 5-10 minut. Rozgrzać oliwę na patelni. Nakładać masę dużą łyżką, formując średniej wielkości placuszki, grube na ok.1-2 cm, o średnicy ok. 10 cm. Smażyć na złoto po obu stronach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA