Sos z pasternaku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- 1 szalotka, posiekana
- 1 korzeń pasternaku, obrany i pokrojony na małe kawałki
- 50 ml śmietany
- 100 ml wody
- 150 ml białego wina
- sól
- czarny pieprz
- 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
- 4-5 łyżeczek białego octu winnego
- oliwa truflowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podsmaż pasternak w rondlu. Dodaj szalotkę i smaż dalej. Wlej wino, śmietanę, wodę i biały ocet winny. Gotuj na małym ogniu, aż pasternak zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki sos ręcznym blenderem. Dodaj kilka kropli oliwy truflowej. Przybierz szczypiorkiem. Podawaj z ravioli z siei.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W