Sos satay
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Mali producenci wchodzą na rynek (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska
Składniki:
- 100 ml oleju roślinnego
- 225 g fistaszków
- 4 posiekane szalotki
- 2 ząbki czosnku
- posiekane
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej blachan
- 1 małe czerwone chili
- posiekane
- szczypta chili w proszku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 400 ml wody
- sok z jednej cytryny
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać olej w rondlu lub woku, podsmażyć fistaszki, mieszając, aż nabiorą złotego koloru. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładko. Podsmażyć szalotki, czosnek i pastę krewetkową przez kilka sekund. Dodać posiekane chili, chili w proszku, cukier, sos sojowy i wodę. Doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiksowane fistaszki i gotować na małym ogniu przez 8-10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać sok z cytryny i sól do smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia malajska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W