Sos satay

Sos satay
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.00

Składniki:

  • 100 ml oleju roślinnego
  • 225 g fistaszków
  • 4 posiekane szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekane
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej blachan
  • 1 małe czerwone chili
  • posiekane
  • szczypta chili w proszku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 400 ml wody
  • sok z jednej cytryny
  • sól do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać olej w rondlu lub woku, podsmażyć fistaszki, mieszając, aż nabiorą złotego koloru. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładko. Podsmażyć szalotki, czosnek i pastę krewetkową przez kilka sekund. Dodać posiekane chili, chili w proszku, cukier, sos sojowy i wodę. Doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiksowane fistaszki i gotować na małym ogniu przez 8-10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać sok z cytryny i sól do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA