Sos rabarbarowy do mięs
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 300 – 400 g rabarbaru
- 4 cebulki szalotki
- pół szklanki cukru
- laska wanilii
- czerwone wino deserowe ½ szklanki
- 1 ostra mała papryczka chilli
- 2 łyżki masła dobrego
- stek wołowy około 300 g
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Szalotkę drobno siekam i rumienię na maśle, dodaję 3/4 rabarbaru - posiekanego, rozciętą laskę wanilii i zasypuję cukrem. Duszę około 10 min aż rabarbar puści wodę. Zalewam winem i odparowuję aż sos będzie gęsty, następnie przecieram przez sito. Do sosu wkładam resztę rabarbaru pociętego na 5-6 cm kawałki, duszę około 5 min.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W