Pizza
Ciasto na pizzę zazwyczaj robi się z dodatkiem drożdży. Do tradycyjnego ciasta należy dodać jeszcze ciepłą wodę, mąkę, sól i olej. Drożdże zalewa się ciepłą wodą i rozpuszcza. Potem dodaje się sól i mąkę oraz zagniata ciasto. Odstawia się je, aby wyrosło w ciepłym miejscu. Po około 30 minutach trzeba je rozwałkować i podpiec w piekarniku. Potem na ciasto kładzie się ulubione składniki. Można dodać np. kurczaka lub wędlinę i oliwki. Pizzę piecze się kolejne 30 minut, a następnie dokłada ser i dopieka, aż się rozpuści. Można ją polać sosem, np. czosnkowym.
Pizza domowa
Ciasto do pizzy domowej robi się z drożdży, mąki, soli, oliwy lub oleju i szczypty cukru. Natomiast do ciasta na pizzę bez drożdży dodaje się proszek do pieczenia, wodę, oliwę, mąkę, jajko, sól i zioła. Składniki trzeba wymieszać. Potem doprawia się i zagniata ciasto. Rozwałkowuje się je i kładzie na blachę i piecze.
Pizza na cienkim cieście
Składniki potrzebne na cienkie ciasto na pizzę to: drożdże, ciepła woda, sól, mąka, cukier i oliwa. Drożdże miesza się z wodą, niewielką ilością mąki i cukrem i odstawia do wyrośnięcia. Resztę mąki łączy się z solą, oliwą, wodą i drożdżami. Trzeba zostawić to na jakieś 1,5 godziny. Ciasto powinno wyrosnąć. Potem oprósza się je mąką i rozwałkowuje na placek o grubości ok. 0,5 cm.
Pizza na grubym cieście
Pizzę na grubym cieście przygotowuje się z oleju, soli, drożdży, mąki i ciepłej wody. Drożdże rozpuszcza się w wodzie i dodaje olej. Miesza się to z mąką i wyrabia ciasto, a potem odstawia na 15 minut. Placek trzeba rozwałkować dość grubo, nawet do 1 cm.
Pizza włoska
Pizzę włoską najlepiej przygotować z mąki pszennej wysokiej jakości, np. mąki włoskiej. Dodaje się drożdże, ciepłą wodę, sól i olej. Z tego wyrabia się ciasto, które powinno być sprężyste. Pozostawia się je do wyrośnięcia, a później formuje kształt placka. Takie ciasto jest cienkie i chrupiące.