Smażona ketmia
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 400 g ketmii, wytartej wilgotnym ręcznikiem papierowym
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka chaat masala
- ¼ łyżeczki czerwonej chili w proszku
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki suszonego mango w proszku
- olej roślinny do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój ketmię wzdłuż na ćwiartki. A jeśli są za duże, pokrój jeszcze drobniej. Wymieszaj z mąką z ciecierzycy.
Rozgrzej olej na średnim ogniu w dużym rondlu. Dodaj połowę porcji ketmii w zależności od wielkości rondla. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż ketmia zrobi się chrupiąca i złocista, około 8 minut.
Przełóż ketmię na ręcznik papierowy, dodaj chaat masala, sól, chili i mango i wszystko wymieszaj. Serwuj na gorąco.
Rozgrzej olej na średnim ogniu w dużym rondlu. Dodaj połowę porcji ketmii w zależności od wielkości rondla. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż ketmia zrobi się chrupiąca i złocista, około 8 minut.
Przełóż ketmię na ręcznik papierowy, dodaj chaat masala, sól, chili i mango i wszystko wymieszaj. Serwuj na gorąco.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W