Słodkie maślane bułeczki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- ¼ miarki Grand Marnier
- 1 miarka suszonych wiśni
- rodzynków korynckich albo zwykłych
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 2 miarki przesianej mąki tortowej
- 1 ½ miarki mąki plus mąka do posypania blatu
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
- 115 gramów zimnego pokrojonego masła
- 1 miarka tłustej śmietany
- 1 duże jajko + 1 duże żółtko
- 1 duże białko jajka
- cukier do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. W małej miseczce wymieszać Grand Marnier, suszone owoce i skórkę pomarańczową. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę a najlepiej na całą noc. W dużej misce wymieszać mąkę tortową, zwyczajną mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wsypać połowę suchych składników do miksera. Dodać masło i wymieszać. Nie mieszać zbyt długo. Kawałki masła powinny pozostać widoczne. Przełożyć mieszaninę do pozostałych suchych składników. Wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły. W małej miseczce wymieszać śmietanę, jajko i jedno żółtko. Zrobić wgłębienie w cieście i powoli wlewać śmietanę. Wymieszać suche i mokre składniki drewnianą łyżką. Zdrapać suche grudki z dna miski. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Nie mieszać zbyt długo. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat. Uformować prostokąt grubości 2,5 cm. Ułożyć prostokąt krótszym bokiem w swoją stronę i złożyć na 3 części. Obrócić ciasto o trzy czwarte obrotu zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Ciasto powinno otwierać się z prawej strony jak książka. To pierwszy etap. Zwijamy ciasto i powtarzamy całą procedurę.
Oprószyć ręce mąką i uformować prostokąt grubości 6 cm. Wyciąć okrągłe placki używając ostrego narzędzia. Można rozwałkować resztki ciasta i wyciąć dodatkowe bułeczki.
Ułożyć bułki na przygotowanej blasze w 6-centymetrowych odstępach. Piec aż bułeczki zyskają złoto-brązowy kolor, przez 20-25 minut. Wyjąć i studzić przez 15 minut albo podawać w temperaturze pokojowej.
Oprószyć ręce mąką i uformować prostokąt grubości 6 cm. Wyciąć okrągłe placki używając ostrego narzędzia. Można rozwałkować resztki ciasta i wyciąć dodatkowe bułeczki.
Ułożyć bułki na przygotowanej blasze w 6-centymetrowych odstępach. Piec aż bułeczki zyskają złoto-brązowy kolor, przez 20-25 minut. Wyjąć i studzić przez 15 minut albo podawać w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W