Skrzydełka kurczaka po prowansalsku

Skrzydełka kurczaka po prowansalsku
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.54)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • oregano lub majeranku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki posiekanej świeżej lawendy (dowolnie)
  • ¼ szklanki grubo posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • 8 skrzydełek kurczaka
  • pokrojonych na 3 kawałki
  • najmniejsze kawałki odłożyć na wywar
  • 8 listków laurowych
  • przekrojonych na pół
  • ósemki cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpalić ogień w grillu, płomień powinien być średni, a ruszt w odległości ok. 15 cm od źródła ognia. Z jednej strony zostawić chłodniejsze miejsce. W małej misce wymieszać szczyptę soli i pieprzu z ziołami, dodać wystarczającą ilość oliwy, aby powstała pasta. Zrobić kieszonkę między skórą, a skrzydełkiem, włożyć w nią pół listka laurowego i porcję ziół z oliwą. Naciągnąć z powrotem skórę na mięso, oprószyć solą i pieprzem. Zacząć grillować skrzydełka w chłodnej części, kiedy wytopi się trochę tłuszczu, należy je obrócić. Jeśli tłuszcz zbytnio skwierczy, przenieść do jeszcze chłodniejszej części grilla. Kiedy skóra będzie wyglądała na upieczoną i większość tłuszczu się wytopi czyli po nie więcej niż 15 minutach, umieścić skrzydełka bezpośrednio nad płomieniem. Grillować, aż będą rumiane z obu stron, a mięso będzie zwarte i upieczone, ok. 5 - 10 minut. Podawać gorące, ciepłe lub w temperaturze pokojowej, z ósemkami cytryny (listki laurowe są niejadalne).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA