Skrzydełka kurczaka po prowansalsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.54)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- oregano lub majeranku
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- ½ łyżeczki posiekanej świeżej lawendy (dowolnie)
- ¼ szklanki grubo posiekanej natki pietruszki
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- 8 skrzydełek kurczaka
- pokrojonych na 3 kawałki
- najmniejsze kawałki odłożyć na wywar
- 8 listków laurowych
- przekrojonych na pół
- ósemki cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozpalić ogień w grillu, płomień powinien być średni, a ruszt w odległości ok. 15 cm od źródła ognia. Z jednej strony zostawić chłodniejsze miejsce. W małej misce wymieszać szczyptę soli i pieprzu z ziołami, dodać wystarczającą ilość oliwy, aby powstała pasta. Zrobić kieszonkę między skórą, a skrzydełkiem, włożyć w nią pół listka laurowego i porcję ziół z oliwą. Naciągnąć z powrotem skórę na mięso, oprószyć solą i pieprzem. Zacząć grillować skrzydełka w chłodnej części, kiedy wytopi się trochę tłuszczu, należy je obrócić. Jeśli tłuszcz zbytnio skwierczy, przenieść do jeszcze chłodniejszej części grilla. Kiedy skóra będzie wyglądała na upieczoną i większość tłuszczu się wytopi czyli po nie więcej niż 15 minutach, umieścić skrzydełka bezpośrednio nad płomieniem. Grillować, aż będą rumiane z obu stron, a mięso będzie zwarte i upieczone, ok. 5 - 10 minut. Podawać gorące, ciepłe lub w temperaturze pokojowej, z ósemkami cytryny (listki laurowe są niejadalne).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W