Schab z miodem i imbirem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwóch łakomych Włochów (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 6 łyżek oliwy
- 100 g pancetty lub boczku
- 800 g schabu środkowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki miodu
- 12 g świeżego imbiru
- 2 marchewki
- 4 szalotki
- 4 małe korzenie pasternaku (lub ok. 300 g obranej i wypestkowanej dyni)
- 2 gałązki rozmarynu
- 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól i świeżo zmielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pancettę lub boczek pokroić w słupki. Obrać ząbki czosnku. Imbir obrać i pokroić na cienkie plasterki. Marchew obrać i pokroić ukośnie na kawałki. Szalotki obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości. Pasternak obrać i przekroić wzdłuż na pół (dynię pokroić na duże kawałki). Mięso natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pancettę lub boczek i mieszając smażyć, aż się zrumieni. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz i odstawić na bok. Włożyć do garnka mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Dorzucić zgniecione ząbki czosnku, polać mięso miodem, posypać plasterkami imbiru i smażyć na średnim ogniu, aż mięso się zrumieni, a miód skarmelizuje. Wrzucić z powrotem pancettę lub boczek, dołożyć gałązki rozmarynu, wlać bulion. Wrzucić marchew, szalotki, pasternak lub dynię, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć warzywa i odstawić na bok. Przykryć i dusić mięso na małym ogniu jeszcze ok. 1 godziny, aż będzie miękkie. Dołożyć warzywa i podgrzewać razem ok. 5 – 10 minut, aż będą ciepłe. Wyjąć mięso na deskę i odstawić na parę minut. Przełożyć warzywa na półmisek. Pokroić mięso na grube plastry i ułożyć obok warzyw. Polać wszystko sosem i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W