Schab z karmelizowanymi jabłkami i cydrem
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin w Bretanii
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Schab:
oliwa z oliwek
kawałek masła
2 łyżki brązowego cukru
3 jabłka, obrane, pozbawione pestek i pocięte na pierścienie
1 schab pocięty na grube plastry
2 cebule, pokrojone
2 ząbki czosnku, posiekane
1 jabłko
200 - 250 ml wytrawnego cydru
150 - 200 ml rosołu z kurczaka
2 liście laurowe
2 gałązki tymianku
55 g świeżej śmietany lub kwaśnej śmietany
garść natki pietruszki, posiekanej
Smażone ziemniaki:
oliwa z oliwek
kawałek masła
2 cebule, posiekane
2 ząbki czosnku, posiekanego
500 g ugotowanych młodych ziemniaków, pociętych na ćwiartki
150 – 175 g wędzonego boczku
2 gałązki tymianku
Przygotowanie:
Podgrzej odrobinę oliwy z oliwek i masło w dużej nieprzywierającej patelni. Dodaj cukier i delikatnie podgrzej, póki się nie rozpuści. Dodaj pierścienie z jabłek i karmelizuj jej przez kilka minut z obu stron, póki się nie przyrumienią. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na bok.
Dodaj oliwy i przyrumień schab z obu stron. Wyjmij z patelni i odstaw na bok. Dodaj pokrojąną w plasterki cebulę i delikatnie smaż przez 2 - 3 minuty aż zmięknie. Przełóż na patelnię schab pokrojony na plastry, dodaj czosnek i dopraw solą i pieprzem. Wmieszaj pocięte w kostkę jabłko i dolej cydru. Podgrzej i gotuj na wolnym ogniu, żeby odparować wodę. Dodaj rosół, liście laurowe i gałązki tymianku. Doprowadź do wrzenia, zmiejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 8 - 10 minut, póki schab się nie ugotuje. W tym czasie przygotuj ziemniaki. Podgrzej odrobinę oliwy z oliwek i masło na nieprzywierającej patelni. Podsmaż cebulę i czosnek, żeby zmiękły. Dodaj ziemniaki, boczek i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 8 - 10 minut, aż ziemniaki i boczek będą złocisto brązowe i chrupiące. Zdejmij schab z patelni i nadal odparowuj płyn przez kilka minut. Wmieszaj śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i podgrzewaj przez 1 - 2 minuty. Podgrzej pierścienie z jabłek na oddzielnej patelni przez 1-2 minut, żeby je podgrzać. Nałóż podsmażone ziemniaki na talerze i obok ułóż schab. Podaj z pierścieniami z jabłek polanymi sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W