Schab wieprzowy w coppa di Parma

Schab wieprzowy w coppa di Parma
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • pokrojone wzdłuż na plasterki
  • listki z 1 gałązki rozmarynu
  • 36 plastrów coppa di Parma
  • masło
  • 1 mała dynia
  • 10 kasztanów
  • 4 ząbki czosnku
  • nie obrane
  • 1 szklanka Amarone di Valpolicella

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 240 stopni C. Ponakłuwaj schab, a w nakłucia powtykaj po plasterku czosnku i kilka listków rozmarynu. Owiń schab plastrami coppa di Parma i obwiąż sznurkiem masarskim, żeby nie odpadały. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła i obsmaż schab ze wszystkich stron. Przekrój dynię na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój każdą połówkę na grube plastry. Ponacinaj skórki kasztanów i obłóż schab dookoła kawałkami dyni, kasztanami i ząbkami czosnku. Podlej mięso winem i wstaw do piekarnika. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 175 stopni C, polej mięso sosem i piecz jeszcze pół godziny. Podawaj schab w plastrach, z dynią i kasztanami w łupinach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA