Sałatka z pieczoną brukselką

Sałatka z pieczoną brukselką
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • brukselka
  • ½ opakowania bekonu, pokrojonego na małe kawałki
Dresing:
  • 3 łyżki czerwonej cebuli, posiekanej i usmażonej
  • 3 łyżki octu z sherry
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • czarny pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • ½ łyżeczki czosnku, startego
  • 1 łyżki chili, posiekanego
  • oliwa truflowa
  • parmezan
Dodatkowo:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj dresing. Wymieszaj składniki i doprowadź w garnku do wrzenia. Wyłóż brukselkę na blachę do pieczenia. Skrop z wierzchu dresingiem. Piecz brukselkę i bekon 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.

Wymieszaj liście różnych sałat z dresingiem. Dodaj upieczoną brukselkę i bekon. Posyp z wierzchu parmezanem i skórką otartą z cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA