Sałatka z pieczoną brukselką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- brukselka
- ½ opakowania bekonu, pokrojonego na małe kawałki
Dresing:
- 3 łyżki czerwonej cebuli, posiekanej i usmażonej
- 3 łyżki octu z sherry
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 75 ml oleju rzepakowego
- czarny pieprz
- sól
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- ½ łyżeczki czosnku, startego
- 1 łyżki chili, posiekanego
- oliwa truflowa
- parmezan
Dodatkowo:
- mieszanka różnych liści sałat
- 30 g tartego parmezanu
- skórka otarta z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj dresing. Wymieszaj składniki i doprowadź w garnku do wrzenia. Wyłóż brukselkę na blachę do pieczenia. Skrop z wierzchu dresingiem. Piecz brukselkę i bekon 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.
Wymieszaj liście różnych sałat z dresingiem. Dodaj upieczoną brukselkę i bekon. Posyp z wierzchu parmezanem i skórką otartą z cytryny.
Wymieszaj liście różnych sałat z dresingiem. Dodaj upieczoną brukselkę i bekon. Posyp z wierzchu parmezanem i skórką otartą z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W