Sałatka z łososia z plackami ziemniaczanymi i młodymi pędami grochu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Manic Organic (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Placki ziemniaczane:
2 duże obrane ziemniaki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
masło i olej roślinny
sól i pieprz
Sałatka z młodych pędów grochu:
4 garście młodych pędów grochu
4 łyżki oliwy extra vergine
1 drobno posiekana szalotka
1 łyżka octu z sherry
sól morska
Poza tym:
¼ kg wędzonego łososia, drobno pokrojonego
¼ szklanki posiekanych czarnych oliwek
2 łyżeczki pasty z czarnych trufli
1 łyżka posiekanego szczypiorku
starta skórka z cytryny
1 łyżka oliwy extra vergine
sól i pieprz
Do przybrania:
2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki pokroić, lub zetrzeć na szatkownicy w drobną słomkę. Można też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dodać szczypiorek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Rozgrzać dwie małe żeliwne patelnie. Na każdą dać po łyżce masła i oleju, wyłożyć równą warstwą ziemniaki i smażyć na złotobrązowy kolor. Odwrócić i smażyć, aż placki całkiem się wysmażą. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Sałatka z młodych pędów grochu:
Szalotki zmieszać z octem, ubijając trzepaczką połączyć z oliwą, doprawić solą. Zieleninę polać sosem tuż przed podaniem. Pozostałe składniki sałatki z łososia dokładnie wymieszać i dobrze schłodzić w lodówce. Porcję gotowej sałatki z łososia nałożyć do ustawionego na środku talerza wycinaka do ciastek lub innej foremki i lekko ugnieść. Ostrożnie zdjąć wycinak.
Placki pokroić na ćwiartki i do każdej porcji sałatki dać po dwie.
Obok ułożyć porcję polanych dressingiem młodych pędów grochu.
Całość posypać szczypiorkiem i oliwkami.
© Antony John
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W