Sałatka z kurczaka, kuskusu i pomarańczy
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Proste dania Nigela Slatera (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 2 garście kuskusu
- sok z 1 cytryny
- sok z 2 pomarańczy i jedna cała pomarańcza
- owocowa oliwa
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- garść pokrojonych resztek mięsa z pieczonego kurczaka
- garść posiekanego świeżego szczypiorku
- garść świeżych liści bazylii
- garść kiełków groszku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wsyp kuskus do miski i zalej wrzątkiem (powinno być go 2 cm więcej niż kuskusu). Odstaw miskę na 15 minut, aż kuskus wchłonie płyn. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką sok z cytryny, dwóch pomarańczy i oliwę z solą i mielonym pieprzem. Zalej kuskus dressingiem, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W tym czasie obierz trzecią pomarańczę ze skórki i białej gorzkiej warstwy. Wytnij cząstki pomarańczy i dodaj razem z mięsem do kuskusu. Delikatnie przemieszaj. Rozłóż kiełki groszku na dwa talerze i nałóż na nie porcje sałatki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W