Sałatka z krewetkami i liczi
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
Składniki:
- łyżka winnego octu ryżowego
- łyżka soku z limonki
- łyżka sosu rybnego
- łyżka cukru palmowego
- łyżeczka chili w płatkach
- łyżka posiekanej dymki
- 500 g dużych
- obranych krewetek
- 1 czerwona papryka
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 1 pęczek rukwi widnej
- ½ pęczka mięty wietnamskiej
- 500 g liczi z puszki
- 2 łyżki startego imbiru
- 2 łyżki posiekanych szalotek
- 2 liście limetki kaffir
- łyżka oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zrobić dressing łącząc 6 pierwszych składników przepisu. Odstawić. Paprykę przekroić i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w paski. Wrzucić do miski z krewetkami. Odciąć zieloną część trawy cytrynowej. Zmiażdżyć białą część tępą stroną noża. Posiekać. Dodać do papryki. Umyć i osuszyć rukiew i miętę. Poszarpać listki. Dodać do liczi. Podsmażyć szalotki na oliwie. Dołożyć liście limetki i smażyć przez 30 sekund. Odsączyć tłuszcz. Wymieszać składniki sałatki. Posypać prażoną szalotką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W