Sałatka z krewetkami i liczi

Sałatka z krewetkami i liczi
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Składniki:

  • łyżka winnego octu ryżowego
  • łyżka soku z limonki
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka cukru palmowego
  • łyżeczka chili w płatkach
  • łyżka posiekanej dymki
  • 500 g dużych
  • obranych krewetek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 1 pęczek rukwi widnej
  • ½ pęczka mięty wietnamskiej
  • 500 g liczi z puszki
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 2 łyżki posiekanych szalotek
  • 2 liście limetki kaffir
  • łyżka oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zrobić dressing łącząc 6 pierwszych składników przepisu. Odstawić. Paprykę przekroić i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w paski. Wrzucić do miski z krewetkami. Odciąć zieloną część trawy cytrynowej. Zmiażdżyć białą część tępą stroną noża. Posiekać. Dodać do papryki. Umyć i osuszyć rukiew i miętę. Poszarpać listki. Dodać do liczi. Podsmażyć szalotki na oliwie. Dołożyć liście limetki i smażyć przez 30 sekund. Odsączyć tłuszcz. Wymieszać składniki sałatki. Posypać prażoną szalotką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA