Sałatka z cukinii i pomidorów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 małe
- jędrne cukinie (po około 150 g)
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
- ⅔ szklanki pokrojonej w kostkę mozzarelli
- około ½ szklanki świeżych liści kolendry
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
- ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obieraczką do warzyw skroić wzdłuż cukinii kilka długich pasków. Przerwać krojenie po dotarciu do gniazd nasiennych. Obrócić cukinię i ponownie zacząć kroić. Powtórzyć czynność z trzech stron. Wyrzucić gniazda nasienne. Paski cukinii włożyć do miski. Posypać ½ łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok do czasu podania. W innej miseczce wymieszać pomidory, mozzarellę, liście kolendry, sok z cytryny, oliwę, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz. Tuż przed podaniem ułożyć paski cukinii na czterech talerzach. Na środek nałożyć sałatkę z pomidorów i natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W