Sałatka nicejska
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Uczty z Jamesem Martinem (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Składniki sosu:
3 filety sardeli z puszki
50 ml kremówki
100 ml wywaru rybnego
1 łyżeczka musztardy dijon
25g masła
sól i pieprz
Składniki sałatki:
oliwa do smażenia i dekoracji
garść ugotowanej fasoli szparagowej
3 pomidorki koktajlowe, przekrojone na szóstki
8 młodych ziemniaków, ugotowany i pokrojonych w ósemki
2 jaja ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w ćwiartki
10 czarnych oliwek
garść świeżej bazylii + do przybrania
porcje upieczonego okonia morskiego po 200 g (do podania)
Przygotowanie sosu:
W rondlu rozgrzej śmietanę i wywar rybny z musztardą i sardelami. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj masło, wymieszaj. Blenderem ręcznym zmiksuj na pianę. Dopraw i odstaw.
Przygotowanie sałatki:
Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy. Dorzuć ziemniaki i pomidorki. Po paru minutach dodaj oliwki i fasolę. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia. Dodaj liście bazylii, wymieszaj. Na sałatce połóż porcje upieczonej ryby, nałóż łyżką sos w formie piany. Przybierz liśćmi bazylii i polej odrobiną oliwy.
Opracowano na podstawie programu „Uczty Jamesa Martina, odc. 3”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W