Sałatka Cezara z rakami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- 4 kromki żytniego chleba, sól, czarny pieprz i oliwa
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 1 główka endywii
- 200 g ogonów raków
Dresing:
- 50 ml majonezu
- 100 g parmezanu
- 7-8 sztuk anchois
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka świeżo tartego chrzanu
- ½ łyżeczki czosnku
- sok z ½ cytryny
- pieprz
- sól
Przybranie:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój chleb w 1,5 cm kostkę. Wrzuć do miski. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Skrop oliwą. Przykryj i energicznie potrząsając, równomiernie dopraw. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200ºC, aż grzanki będą chrupiące.
Wymieszaj anchois, musztardę, starty parmezan i czosnek. Dodaj chrzan, sok z cytryny, gęstą śmietanę i sól. Zmiksuj dokładnie na gładką masę. Skosztuj i w razie potrzeby dodaj cukru, soli lub pieprzu.
Przełóż zieleninę do miski. Wrzuć strużyny parmezanu. Polej dresingiem. Nałóż grzanki. Podrzucając wymieszaj.
Przełóż sałatkę na talerz. Przybierz strużynami parmezanu, grzankami i ogonami raków. Skrop sokiem z cytryny.
Wymieszaj anchois, musztardę, starty parmezan i czosnek. Dodaj chrzan, sok z cytryny, gęstą śmietanę i sól. Zmiksuj dokładnie na gładką masę. Skosztuj i w razie potrzeby dodaj cukru, soli lub pieprzu.
Przełóż zieleninę do miski. Wrzuć strużyny parmezanu. Polej dresingiem. Nałóż grzanki. Podrzucając wymieszaj.
Przełóż sałatkę na talerz. Przybierz strużynami parmezanu, grzankami i ogonami raków. Skrop sokiem z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W