Sałatka Cezara z rakami

Sałatka Cezara z rakami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • 4 kromki żytniego chleba, sól, czarny pieprz i oliwa
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 główka endywii
  • 200 g ogonów raków
Dresing:
Przybranie:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój chleb w 1,5 cm kostkę. Wrzuć do miski. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Skrop oliwą. Przykryj i energicznie potrząsając, równomiernie dopraw. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200ºC, aż grzanki będą chrupiące.

Wymieszaj anchois, musztardę, starty parmezan i czosnek. Dodaj chrzan, sok z cytryny, gęstą śmietanę i sól. Zmiksuj dokładnie na gładką masę. Skosztuj i w razie potrzeby dodaj cukru, soli lub pieprzu.

Przełóż zieleninę do miski. Wrzuć strużyny parmezanu. Polej dresingiem. Nałóż grzanki. Podrzucając wymieszaj.

Przełóż sałatkę na talerz. Przybierz strużynami parmezanu, grzankami i ogonami raków. Skrop sokiem z cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA